Закон за движение по пътищата – изменения 2018

2
480
Добави коментар
roadhelp.bg
roadhelp.bg

Закон за движение по пътищата – изменения 2018

Вече е март месец средата, идва време за проверки и проверки и пак проверки, от страна на полицията. Освен че трябва да сте изрядни документално и технически ( що годе или поне да не е опасно за живота ), трябва да сверите часовниците си и със ЗДВП. Знаете добре, че вече за няма нищо свалят номерата на автомобила. Което смущава много от шофьорите ( ще ми се да бяхме по-силни и задружни, но това е друга тема ).

Ето някои от промените в ЗДВП:

Някои от основните новвовъденеия ще представим накратко.

Ако по време на технически преглед, бъдат установени опасни технически проблеми се прекратява служебно регистрацията на превозното средство. След отстраняването на неизправностите, регистрацията се възстановява също служебно.

На допълнителнен ТП подлежи превозно средство временно спряно поради причинени неизправности от произшествие.

Освен до сега подлежащите МПС на ГТП ( годишен технически преглед ), в това число вече влизат вече и двуколесни, триколесни и високоскоростни трактори. Освен тях на ГТП подлежат мотопедите и атракционни превозни средства.

През 2019 вече няма да бъдат два стикера, както са сега ( от КАТ и ДАИ ), а ще бъде само един за ГТП.

При пререгисрация на вносно ППС, което е с активна регистрация в чужбина, ще се признава и издаденото ГТП пристигащо с него, условието е при прехвърляне с договор в него да бъде записана стойността на километража до доеня на продажбата му.

При манипулация на километражните стойности са предвидени високи санкции на лицето направило промените в стойностите на автомобила. Освен това е вероятно да бъде въведена проверка онлайн.

“Отписването“ на автомобил за данък МПС, вече ще става в момента на сключване на договор за покупко продажба, като това ще е задължение на нотариуса пред който е изповядана сделката. Възможно е това да доведе до поскъпване на тази услуга обаче. Срок за регистрация след сключване на договор до 1 месец, но не бъде ли извършенащ до 2 месеца, автоматично ще бъде прекратена.

Валидността на винетния стикер, ще бъде вече от дата до дата, т.е. ако сте я закупили на 5 май 2018, ще бъде валидна до 5-ти май 2019-та. Цените остават съшите.

Започва спиране на автомобили за проверка на замърсяване на въздуха, като при установено нарушение, следва спиране от движение! За тези, чакащи регистрация директно ще бъде отказвана след проверка на врендите емисии.

Водача, вече ще заплаща за  изследвания за алкохол и наркотици.

 

Безсмисленно е да добавяме, че част от тези неща са поредната  простотия. Особено с проверката на вредните емисии, та нали за това е ГТП, та и още едно ли ?!

Както и да е,  целия закон можете да прегледате и изтеглите от ==> ТУК <==.