Всеки може да си го направи, защото е без месене – пробвайте ТОЗИ бъркан КОЗУНАК

4
660
Добави коментар
slavchev
slavchev

Месенето на козунак изисква майсторство, което се придобива с доста практика. А в наше време жените работят и нямат много време за такива занимания.

Поради това си купуват готов козунак от близкия магазин. Ако имат късмет, до тях ще работи и фурна, където ги месят майсторски. Но ако желаете да имате бързо направен домашен козунак – ето един вариант.

Необходими продукти

500 г брашно
25 г прясна мая
120 г масло на стайна температура (много меко)
160 г захар
300 мл прясно мляко
3 яйца
2-3 прахчета ванилия (или 1 течна ампула)
1-2 с. л. лимонена (портокалова или др.) кора
щипка сол
За плънката – по желание – шоколад, локум, стафиди, орехи…

Как да си го направите:

Първо е необходимо да разтворите маята в хладко прясно мляко. След това разбийте яйцата в подходяща купа, в която ще бъркате козунака. Пресейте брашното и смесете всички продукти. Разбъркайте ги добре, докато получите хубава гладка смес.

Можете да бъркате на ръка или с планетарен миксер, ако имате. Покрийте купата с фолио и оставете съда на топло за около 40 минути – да втаса тестото. Покрийте формата за печене с хартия за печене, която съвсем леко сте намазали предварително с олио. Втасалото тесто изсипете във формата. Може да сипете 2/3 от тестото и да сложите някакъв пълнеж по средата – парченца шоколад, нарязан локум, предварително накиснати стафиди или каквото ви харесва.

След това покрийте с останалото тесто. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути. С уговорката, че е необходимо да се съобразите с фурната си и да внимавате да не изгори отгоре козунака.

loading…