Борис Джонсън сравни Путин с Хитлер | Temaonline.bg

1
516
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън изрази увереност, че руският президент Владимир Путин ще използва Световното първенство по футбол през 2018 г. като възможност за влияние върху обществеността – по същия начин, по който нацисткият лидер Адолф Хитлер е използва Летните олимпийски игри през 1936 г. в Берлин – съобщи Sky News. 

Първият дипломат на Лондон направи сравнението в рамките на изявление пред парламентарната комисия по външни работи. Лейбъристът Ян Остин сподели пред Джонсън увереността си, че „Путин ще го използва (Мондиал 2018) по начина, по който Хитлер използва Олимпиадата през 1936 г. Честно казано не мисля, че Англия трябва да участва в Световната купа. Не мисля, че трябва да подкрепяме Путин да използва това като упражнение за връзки с обществеността, за да прикрие грубите нарушения на човешките права, за които отговаря“.

 

В отговор британският външен министър призна, че „това е перспектива, от която да ти се доповръща“ (emitic prospect), като си представя как „руският президент обира лаврите на това спортно събитие“. 

„Мисля, че вашата характеристика на това, което ще се случи в Москва, Световното първенство – да, мисля, че сравнението с 1936 г. със сигурност е правилно“, подчерта Джонсън, като същевременно допълни, че спорното събитие ще бъде използвано за прослава на лидера на Кремъл.

 

Миналата седмица британският премиер Тереза Май заяви пред парламента, че нито депутати, нито членове на кралското семейство ще присъстват на първенствотото, а причината – скандалът между Лондон и Москва във връзка с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал в Солзбъри.

Британското правителство заключи, че Русия е зад атаката, а лидери от САЩ, Германия и Франция изразиха съгласие с констатацията на Лондон.