Плоскостъпие – бичът на 21 век

3
340
Добави коментар
rosn
rosn

Плоскостъпие (на латински: pes planus или плоско стъпало, паднал свод), наричано по нарадоно му  дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния и напречния свод на човешкото ходило.

Много пациенти с плоскостъпие определят заболяването като състояние, а не диагноза, която води до по тежки последици за опорно двигателния апарат. Това се дължи факта, че пациентите с това състояние живеят с него години наред без да вземат мерки. Много хора се шегуват, че никой не е умрял от плоски ходила но важно да се знае, че тези изменения водят до развитието на дегенеративни ставни заболявания, като: коксартроза, гонартроза, гръбначни изкривявания (сколиоза).

За да разберете по- добре как така наречените плоски ходила, ако бъдат подценени, могат да са причина за сериозни преблеми и изменения в опорно – двигателния апарат, ще трябва да научите малко повече за устройството на сводовете и ходилото.

Физиологично ходилото има три свода. Два от които са надлъжни (медиален и латерален). Медиалният надлъжен свод (от вътрешната страна) е с най- голяма извивка или свод, а латералния е по- слабо изразен и се разполага по външната повърхност на ходилото. Напречният свод се намира между главите на първа и петта метатарзална кост.

Благодарение на анатомичните сводове нормално ходилото се опира в емата на само на три точки – петна кост, I -ва метатарзална кост и ставата на петта метатарзална кост. По този начин сводовете изпълняват ролята на ” амортисьор” и облекчава тялото при натоварване при тичане, скачане и др.  Присъствието на анатомичните сводове осигурява най- добри условия за работа на мускулите на цялото тяло. Върху ходилото действа не само натоварването но и мускулите на ходилото и подбедризата, връзковите апарати на ставите, действието на тези фактори и влияния поддържат трите свода на ходилото. Намалеването или изчезването на един от сводовете води до спадане на сводовете .

ВИДОВЕ ПЛОСКОСТЪПИЕ И ПРИЧИНИ

Най- общо то бива: вродено и придобито. Вроденото плоскостъпие е сравнителни рядко и се дължи на слабост на съединителната тъкан и различни малформации на опорно- двигателния апарат.

Придобито плоскостъпие се среща около 95%- 96% от населението в активна възраст. Най- често спада медиалния свод или и трите свода едновременно. Също така може да спадне само напречния свод и да се придобие pes planus transversus или напречно плоскостъпие. В етиологията на това състояние са някой генетични заболявания, неудобни обувки и слабост на съединителната тъкан.

Диагноза

Пациентите търсят ортопед по повод на оплаквания от лесна умора, тежест и болки в подбедриците и стъпалата при натоварване. Някои пациенти често забелязват визуални промени в сводовете си или споменават за увеличаване на номера за обувката.

Походката, също се променя, тя става тромава, увеличава се разкрача и става несигурна. По този начин обувките се износват неравномерно но не само те!

Диагнозата в България се поставя от ортопед чрез съвременна техника- компютърна диагностика или плантография и тензометрия. Съществуват и други методи на диагностика, като взимане на отпечатък но ние не ги препоръчваме.

Усложнения

Подценяването на това състояние може да бъде причина за развитието на дегенеративни промени в опорно- двигателния апарат.

Спадането и промяната в сводовете води до изменения в анатомичната позиция на костите на ходилото. Те се изместват и ротират една спрямо друга. Също така настъпват промени и в меките тъкана на ходилото: капсулен апарат, връзки, мускули, сухожилия. С времето се появяват и мазало, които се дължат на хиперкератизация. Всичко това води до промяна в центъра и статиката на тялото – подбедрица, бедра, тазочи кости и гръбначен стълб. Промените варират от свръх натоварване и увеличено износване на ставите до гръбначни изкривявания. Но последствията не спират до тук тези промение при плоскостъпие водят до по – бързо износване на ставните хрущяли. Промяна в натоварване в гръбначния стълб и дегенеративни промени в междупрешлените дискове с разрастване на остеофити (шипове). Тези промени водят до увеличаване на болките в засегнатите стави и гръбначния стълб.

Напречното плоскостъпие от своя страна може да доведе до разнични деформации в предния отдел на ходилото, като латерално изкривяване на балеца на ходилото или Hallux valgus. Тези премени се лекуват оперативно.

Лечение и профилактика при плоскостъпие

Когато става дума за лечение и профилактика трябва да знаем, че до 3- 4 годишна възраст се наблюдава, така нареченото физиологично плоскостъпие. Това физиологично плоскостъпие се дължи на слабост на съединителната тъкан, която е останала от влиянието от майчините хормони и недоразвитието на мускулите и връзките при децата.

Още в най – ранна детска възраст, след прохождане, се проповъчва децата да ходят боси – но по тревни и пясъчни повърхностти. Това се препоръчва с цел развитието на плантрната мускулна група.

Също така изборът на обувки при децата. В предния ходилен отдел обувката трябва да бъде удобна и еластична, а в задната си част здрава и твърда. Грешка е да използвате старите обувки на по голямо дете, те са приели формата на крачето на по голямото дете, а това може да доведе до промени и на другото дете.

Ако детето Ви е на 4 годишна възраст или по голямо и имате съмнения за плоскостъпие трябва да се консултирате със специалист. Незабравяйте, че в ранна детска възраст не се препоръчват спортове с големи натоварвания, като: скокове, лека атлетика и др.

Едно от най ефективните лечения при плоскостъпие сред децата е ходенето бос, но по нетавен терен, като трева, пясък и други. Не можем да пропуснем и лечебната гимнастика и физиотерапия.

Индивидуалните ортопедични стелки в най ранните периоди на това състояние са изключително ефективни. Те могат да спомагнат за корекция както на незначителни изменения, така и на по- значителни патологии но при най- тежките изменения се налага оперативно лечение.

Фитнес при плоскостъпие

От седнало положение – сгъване и разгъване на пръстите. Можете да го правите както без съпротивление, така и при съпротивление.
От седнало положение – захващане и пускане на малки предмети.
От седнало положение- без да не повдига петата от земята се приджива ходилото само с помощта на пръстите.
От седнало положение- поставяте на пода стандартна кърпа и чрез пръстите на краката я набирате.
От изправено положение – Бавно вдигане на пръсти до леко до средно по степен отделяне от земята. Задържате за няколко секунти и плавно и бавно се връщате към стартова позиция.
От изправено положение- Повдигане на петите и едновременно свиване на пръстите.
От изправено положение – Ходене на пръсти за период от 1 – 4 минути.
 От изправено положение – редуване – ходене на външната и на вътрешната страна на ходилото.
От изправено положение – Ходене на пети (без да има набиване) с изправени и свити пръсти.

Всички видове упражнения трябва да се изпълняват всеки ден!Като заключение можем да добави, че навреме взети мерки за лечението на плоскостъпие могат да доведат до невероятни резултати!