Не се чувствам престъпник | Temaonline.bg

4
661
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Аз лично не се чувствам престъпник. Не съм направил нищо нередно – каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия Искрен Георгиев – вторият българин, обвинен от САЩ в нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

„Сирийските авиолинии бяха поредният клиент. Аз лично не съм се обаждал на тях“, посочи той.

„Разбрах, че в американския офис са влезли полицаи и са търсили управителите там. Тогава и видяхме, че сме издирвани в друга държава за нещо, което не сме направили. Опитахме да влезем в нашата фирмена кореспонденция, но се оказа, че всичко е изтрито от нашите имейли. Нямаме представа от кого, но имаме подозрения“, поясни Искрен Георгиев.

„Желяз беше затворен 48 часа без възможност да се свърже с адвокат и с идеята, че може да лежи 20 години в затвора. Не знам защо Желяз е арестуван. Аз казах, че той не е опасен и няма да се укрие“, допълни той и благодари на хората, които подкрепят Желяз и останалите българи, срещу които са повдигнати обвинения. Искрен и съпругата му заявиха, че вярват в българското правосъдие и се надяват на добро развитие на нещата. 

 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации.

Повод за това е писмо на главния прокурор Сотир Цацаров относно обявения за международно издирване от страна на САЩ български гражданин Желяз Андреев, чиято екстрадиция бе поискана по обвинения за нарушаване на търговското ембарго на Сирия. В него главният прокурор сочи, че в прокуратурата са постъпили писма от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на Министерството на вътрешните работи, касаещи установяването на още четирима български граждани, издирвани с цел арест и екстрадиция от Интерпол – Вашингтон, на основания за задържане, идентични с тези на Желяз Андреев.

В тази връзка министър Цачева отправя покана за провеждане на експертни консултации в спешен порядък на основание чл. 20 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати.

„Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани“, се казва още в документа.

За отправената покана своевременно е уведомен заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който от своя страна по дипломатичен път е информирал посолството на САЩ в София. 

Междувременно стана ясно, че прокуратурата няма да иска задържането на петимата българи, докато ситуацията не бъде прецизирана.

Отношение по казуса взе и омбудсманът Мая Манолова. Тя се срещна днес с Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. На срещата присъства и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт по международно право. 29-годишният младеж, чиято екстрадиция бе поискана от САЩ, където той е обвиняем за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, се обърна с молба към Манолова за подкрепа и съдействие пред институциите за защита правата му като български гражданин.

След промяна в Конституцията през 2005 г. се допуска предаването на гражданин на Република България на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, когато това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.

Екстрадицията е поискана от САЩ на основание на договор за екстрадиция, сключен с България и предстои българският съд да се произнесе дали ще допусне предаването му на американските власти.

Омбудсманът се ангажира да проведе среща с американския посланик Ерик Рубин, на която да обсъдят казуса на Желяз Андреев. Мая Манолова ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в която ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани.

Във връзка с откриването на набирателна сметка за осигуряване на адвокатска защита на Желяз Андреев в САЩ, омбудсманът предложи да участва в обществен съвет за наблюдение за прозрачното и целесъобразно разходване на събраните средства. В съвета ще се включи и адвокат Дерменджиев.

Предварителната информация сочи, че за защитата ще е необходим депозит от $20 000. Неизразходваната част от средствата ще бъдат дарени за кауза, свързана с права на деца.

По-рано през деня омбудсманът проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която потърси съдействие от Министерство на външните работи за предприемане стъпки в защита на българския гражданин.

Въпреки договора между България и САЩ и да не се стигне до екстрадиция на Желяз Андреев, предстои обаче дълъг път по изясняване на вината му – коментира доц. д-р Диана Маринова, преподавател в Катедра „Международно право и право на ЕС“ в УНСС.

По думите ѝ, въпреки че казусът вече е налице не са изключени и промени в договора за екстрадиране, който страната ни има със САЩ.

Обвиненията, повдигнати към българина, нямат еквивалент в българското Наказателно право, добави тя. „От международно частно-правна гледна точка най-важен е въпросът за определяне на приложимия закон – българският или американският. Нашият първоинстанционен съд е разгледал въпроса по нашия закон – българския, в качеството му на отечествен закон. Но това са само предварителни въпроси, засягащи наличието на законни изисквания за екстрадиция. Но по въпроса за вината предстои произнасяне от съд по същество и отново ще се постави въпросът за приложимия закон. Важно е как той ще бъде установен, ако се окаже, че е приложим чуждестранният закон“, каза доц. Маринова.

Тя коментира още, че имайки предвид позицията, която Желяз Андреев заема, той не би трябвало да носи такава отговорност.

Необходимо е България да има навременна и обоснована позиция по случая, каза още тя.