In memoriam Милош Форман – да си припомним сцени от филмите му

1
321
Добави коментар
stivi56
stivi56

Режисьорът на прочутите „Полет над куквиче гнездо”, „Коса” и „Амадеус”, почина на 86 години. Милош Форман, който от Чехословакия е емигрирал в САЩ, остава в историята като един от най-големите кинорежисьори от края на XX и началото на XXI век.

(По-надолу виж сцени от най-прочутите му 3 филма).

 

Той е роден през 1932 г. в Чеслав, Чехословакия, майка му е чехкиня, баща му е евреин. Родителите му загиват в концлагери по време на Втората световна война. Кариерата на Форман започва в края на 50-те години на миналия век в Чехословакия.

 

 

През 60-те години той снима там 3 игрални филма. През 1967 г. заминава на специализация в САЩ, през 1968 г., събитията в Чехословакия „Пражка пролет” го сварват в Париж, където преговаря за снимки на нов филм. Форман остава там и започва кариера на Запад.

 

От 1971 г. работи в САЩ и още с първия си филм „Излитане” („Taking Off”) печели голямата награда на фестивала в Кан.

 

През 1975 г. Форман постига огромен успех с екранизацията на романа „Полет над кукувиче гнездо“ от Кен Кизи. С него печели награда „Оскар“ за режисура. Филмът печели общо 5 награди „Оскар” – за най-добър филм, за режисура, за най-добър актьор (Джак Никълсън), най-добра актриса (Луис Флетчър), за най-добър адаптиран сценарий и е номиниран в още 4 категории. Филмът има още 6 награди „Златен глобус” и 6 награди БАФТА.

 

„Полет над кукувиче гнездо”