Как да се , Напукаме с Пуканки

2
381
Добави коментар
ivanss
ivanss

Пуканките са шампиони по антиоксиданти – Ето че висенето у дома и гледането на любим филм с купа пуканки в ръка може да се окаже доста по-полезно занимание отколкото сме си мислели, според последни проучвания на експерти от университета в Пенсилвания.

Те са открили, че 100 г пуканки съдържат два пъти повече антиоксиданти в сравнение с плодовете и зеленчуците. Безценното на антиоксидантите (полифеноли) е, че се борят със свободните радикали (молекули, причиняващи увреждане на клетките в организма).

Тази разлика в количествата на антиоксидантите се дължи на факта, че в царевичните зрънца има само 4% вода, а в повечето плодове и зеленчуци тя е близо 90%. Затова в тях съдържанието на антиоксиданти е по-разредено на фона на това при пуканките.

„Пуканките заслужават по-голямо уважение и причисляване към здравословния прием на храна, а също така те са надежден източник и на фибри“, допълва Джо Винсън, който е част от екипа, извършил медицинските анализи.

От друга гледна точка изследователите се притесняват, че пуканките наистина съдържат солидни дози антиоксиданти, но за разлика от плодовете и зеленчуците нямат никакви запаси от жизненоважни витамини.

Не бива, обаче, да пропускаме и това, че пуканките за микровълнова печка са два пъти по-калорични от тези, напукани в предназначен за целта уред или машина.