Неписани правила на работното място! | За един по-щастлив и по-успешен живот!

2
732
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Ако поне веднъж сте си задавали някой от следните въпроси, то потърсете отговора по-долу.

1. Можем ли да носим къса пола/панталон? За късия панталон при мъжете, само ако сте незабележими в някой ъгъл. За всички останали, доста несериозно изглежда. Много фирми дори ги забраняват. Полата при дамите – задължително до коляното. Правилото е: Повече плат, повече авторитет. Важи и за лятото, и за зимата.

2. Можем ли да носим потници/голи рамене? Не, не и не! Важи за всички професии. Раменете трябва винаги да са покрити или поне да се загатва късия ръкав.

3. Можем ли да носи слънчевите очила при разговор? В затворени помещения свалянето е задължително. На открито можете да ги оставите, само ако не са толкова тъмни, че събеседникът ви да не вижда очите ви.

4. Какви обувки са подходящи? В случай, че нямате задължително служебно облекло, забравете за чехлите. Правилото е пета може, пръсти не. Сандали може, ако нямате преки контакти с клиенти, представяне на фирмата или други служебни срещи.

5. Трябва ли да носим чорапи/чорапогащници? Задължително при контакти с клиенти, партньори, представяния. Който показва крака, трябва да носи чорапи. Сега, ако работите самички в малки стаички, никой няма да се възмути от голите ви крака, но ако ви се наложи да отидете на представяне на фирмата някъде, ще трябва да сте подготвени.

6. Как да кажем на колежката/колегата, че мирише на пот? Директно! Възможно е те да не усещат тези неща и дори да са ви благодарни. Няма нужда да се опитвате по заобиколния начин: отваряне на прозорци, подаряване на дезодоранти. В крайна сметка всеки иска да се чувства добре на работното място, а няма как да стане, ако сте до човек, който мирише.

7. Как да кажем на шефа/шефката, че мирише на пот? Никак! Бъдете дипломатични и премълчете. Този разговор е за хора с еднакви позиции.

8. Отворен или затворен прозорец? Свежият въздух е важен, затова се разберете кога и как ще го правите, за да се съобрази с всички и на който му е студено, да се подготви.

9. Длъжни ли сме да каним целия отдел на гости у дома? Не, не сте длъжни да каните целия отдел на гости у дома. Но бъдете наясно с последствията, че някои могат да се почувстват пренебрегнати.

10. Какво да правим, ако ни дразни разхвърляното бюро на колежката/колегата? Ако нямате контакт с клиенти, зачитайте личната територия на колегите си и се примирете с разхвърляните бюра.