Facebook пуска любовно приложение | Temaonline.bg

1
126
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Основателят и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви по време на годишната F8 conference на Facebook в Сан Хозе, Калифорния, че най-големият сайт за социални медии на планетата ще пусне по-късно през тази година нова услуга за запознанства.

„Днес обявяваме нов набор от функции, които скоро ще се появят, свързани със запознанствата“, каза той. „Те ще са за изграждане на истински, дългосрочни взаимоотношения, а не само за свалки“.

Зукърбърг разкри, че Facebook разработва отдавна специално приложение за запознанства, но сега вече е настъпил точно подходящият момент новата услуга да стартира. Той добави, че в момента 1 ит всеки 3 брака само в САЩ стават факт след запознанство в Интернет. В същото време 200 млн. души потребители на  Facebook се идентифицират като „самотни души“.
 

Зукърбърг не обяви точното дата за старта на новото приложение, което ще се появи „съвсем скоро“.

Приложението ще бъде част от Facebook, но потребителите ще имат пълен контрол върху това дали искат да го ползват или не. Те избират, дали да си направят профил за любовна среща и след като направят това, този нов профил ще бъде напълно отделен от другия профил и няма да може да се вижда от досегашните приятели на потребителя.

В САЩ платформите за запознанства в Интернет са много популярни и същесвуват много популярни сайтове като Match, Tinder, OkCupid, JDate и eHarmony, като всичките са платени.

Говорител на Facebook казва пред MarketWatch, че новата функция ще позволи на потребителите да създадат профил за запознанства, различен от обикновения им акаунт във Facebook, а активността им по профила за запознанства няма да бъде споделяна в новинарския им поток. 

Подобно на Tinder, тази услуга за запознанства ще показва само първите имена на потребителите. Потребителите в новата услуга няма да са сред приятелите във Facebook, а сред други потребители, които са се означили като „необвързани“ в социалната мрежа.

Компанията навлиза на претъпкан пазар: индустрията е на стойност около $3 млрд., като приходите се разделят между рекламните и абонаментните услуги и се увеличават с около 5% годишно, сочи доклад на изследователската фирма IBISWorld. От тази сума около половината е от онлайн запознанства. Но Facebook има едно голямо предимство: повече от 2 млрд. потребители по света.
 

Как работи новата функция? 

1. Създавате си профил само с първото име. Той остава невидим за вашите досегашни приятели в социалната мрежа – ако не са част от мрежата за запознанства. Постингите няма да се появяват в News Feed.

2. След това ще можете да сърфирате в Събития (Events) в своя град, или в различните Групи (Groups) – според интересите си. Можете да изберете функцията „отключи“ (unlock) за една среща. След това ще видите профили на други потребители, които също са „отключили“ същата функция на това ниво. 

3. Ше можете да сърфирате сред профили на други потребители – техни снимки и базова информация за тях. Тя ще се показва след подбор с алгоритъм на хора със същите интереси, данни и предпочитания – плюс „допълнителна информация“, подбрана от Facebook за вас. 

4. Ако и двамата проявите интерес един към друг, ще можете да започнете разговор с някой в „специалната поща“ (special inbox), която е отделна от Messenger и  WhatsApp. От съображения за сигурност, на този етап можете да си разменяте само текстови съобшения. 

Но кой всъщност ще използва функцията? 

Мередит Голдън, специалист по запознанства, базирана в Ню Йорк, казва, че новата функция ще бъде използвана предимно от разведени хора и потребители на възраст над 40 години, които вероятно няма да използват други онлайн услуги. Въпреки че услугата на Facebook за запознанства би могла да действа по същия начин като други местни приложения за запознанства, хората я познават най-вече като познато място за разговор с приятели. Това е почти безпроблемен преход към запознанства с нови хора.