Помощ! Напукани пети – как да ги излекуваме?

1
125
Добави коментар
biomall
biomall

Да подготвим краката си за лятото!

Най-вероятно на всички ни е позната ситуацията, когато петите ни се напукват и ни болят много силно, а не знаем какво да правим и как да си помогнем бързо. Проблемът с напуканите пети е един от най-разпространените сред жените във всяка възраст. Петите болят, напуканото става все повече и повече, къса тънките чорапи. В борбата с това явление се допускат много грешки и затова усилията ни често не носят необходимия резултат.

По-рано се смяташе, че напуканите пети са проблем при жените на преклонна възраст. Но днес това е проблем за всички, включително и за младите хора. Тук ще разгледаме причините за напукването на петите и начините, които ще ни помогнат бързо и ефективно да се преборим с това.

Напукани пети – кои са причините?

Причините за възникването на това състояние са няколко. Те могат да бъдат симптом за някакво заболяване или просто да е реакция от външната среда. Клетките на кожата на петите загиват по-бързо по естествени причини. Върху кожата на петите постоянно въздейства натоварването на тялото ни. Затова клетките се деформират и имат нужда от бързо обновяване. Точно затова нашите стъпала имат нужда от регулярна грижа, която включва или пилинг, или овлажняване.

Причини: Тесни обувки; Синтетични материали, от които са изработени обувките и чорапите ни; Проблеми с кръвообращението; Неправилна грижа за кожата на стъпалата ни. Ако Вие си правите пилинг често, кожата просто няма да успява да се възстановява; Сух въздух вкъщи; Грешна хигиена за краката. Причината може да е в неправилно подбрания сапун; Съставът на водата – в басейните например водата е прекалено наситена с хлор; Дефицит на витамини. Болести: Нарушения в обмена на веществата; Хормонални нарушения; Захарен диабет. Обърнете внимание върху другите симптоми – сухост в устата, рязка промяна в теглото, глад, често уриниране; Гъбички по стъпалата. Възможно е да се появят симптоми като сърбеж, промяна в плочките на ноктите; Гастрит и други проблеми с храносмилателния тракт; Анемия; Растилен фасциит. В напреднала фаза това заболяване може да доведе до появата на шипове на петата – костно образувание, много болезнено състояние; Проблеми с щитовидната жлеза; Псориазис; Затлъстяване.

Също така влияят:

Дългото стоене на крак, особено в едно и също положение; Наднорменото тегло; Старческа възраст, когато всички процеси започват да се нарушават; Силен стрес; Тънките подметки влияят особено лошо. Дори и при здравите хора, след носене на такъв тип обувки, възниква дискомфорт в стъпалата; Обувки на висок ток.

Самото явление напукани пети също е заболяване и носи името дерматит. За начало е необходимо да проверите организма си за гореизброените болести. Ако нямате сериозни проблеми със здравето, може да се обърнете за помощ в професионален салон или да пробвате да лекувате това състояние на петите си самостоятелно.

Какво да правим при болки в напуканите пети?

Ще разгледаме най-разпространените начини да си помогнем при болки в петите от напукването им, които ще помогнат да се намали болката и да можем да се върнем към нормалното си ежедневие.

Да си окажем първа помощ! Обработете крака с масло от морски зърнастец преди да си легнете. За още по-голяма ефективност, направете на раненото място превръзка. Може да си закупите и специални лепенки от аптеката. Потопете стъпалата си в студена вода. Възползвайте се от любимото мазило, което използвате срещу болките и възпаленията. Може да пиете обезболяващи средства. Минете с кубче лед ранената тъкан по посока от петата към пръстите. Как да лекуваме напуканите си пети вкъщи?

След като намалите болката, трябва да пристъпите към лечението на напуканите пети. Най-добре е лечението да е комплексно. То трябва да включва маски, вани, профилактика, масаж. Можете много лесно да се справите с тази ситуация вкъщи.

Рецепти за вана за напукани пети: Лесни контрастни вани без добавки. Температурата трябва да е комфортна. Идеално се съчетава с лек масаж на стъпалата. Това трябва да се превърне за Вас в ежедневен ритуал. Вана с нишесте. Разтворете 30 гр картофено нишесте в 1 л. топла вода. Поставете стъпалата си във ваната за 20 минути. След това минете с пемза, нанесете крем, направете превръзка на стъпалото и обуйте чорапи. Вана с борна киселина и вазелин. Разтворете 20 мл борна киселина в 1 л. топла вода. Потопете стъпалата си в тази вана за 15 минути. След това ги подсушете и нанесете обилно вазелин по напуканите части на петите си. Покрийте участъка с лепенка и не мийте краката си 20-24 часа. Вана с билки за крака. Добавете 3 капки амоняк към 3 л. гореща вода. Добавете 15 гр. сода и добавете 1 л. отвара от някоя билка – девесил, невен, коприва, лайка. Дръжте краката си в тази вана 20 минути, а след това нанесете върху подсушените си стъпала зехтин. Тази вана е добре да се прави преди сън. Билките ще окажат успокояващо действие. Вана с жълт кантарион и ябълков оцет. Най-добре ще се справи ябълковият оцет. Залейте 15 грама от жълтия кантарион с 500 мл. Вода. Оставете да закипи, а след това да изстине. Добавете 30 мл. ябълков оцет, а след като сте приели тази вана, намажете краката си с крем.

Освен това всяка сутрин се препоръчва да правите гимнастика за стъпала. Така ще подобрите кръвообращението им, което ще подхрани много добре клетките им.

Упражнения за стъпала при и срещу напукване Упражнението се изпълнява в легнало положение по гръб. Издърпайте стъпалата максимално близо до себе си, а след това ги изпънете максимално далече от себе си. Направете упражнението няколко пъти. Станете. Плавно пренесете тежестта на тялото си от петите към пръстите си. Разходете се из стаята на пръсти. След това на пети. Разтягайте стъпалата си максимално. Полезно е също да използвате масажни приспособления за стъпала.