България на финала, но не е сред фаворитите | Temaonline.bg

1
166
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЕВРОВИЗИЯ
България на финала, но не е сред фаворитите
Първият полуфинал бе един от най-силните и оспорвани, като фаворити изпъкнаха Израел, Естония и Кипър

09 Май 2018 05:19
0

принтирай

|

текст

Група „Equinox“ със специалното участие на Жана Бергендорф се класира на финала на „Евровизия“ 2018 в Лисабон!

Българският участник в първия полуфинал бе посрещнат с аплодисмени от многохилядната публика, докато представяше песента „Bones“. 

Огнената Жана Бергендорф отново доказа, че умее да приковава вниманието на тв зрителите. Чуха се и някои неточни тонове на нашите певци. Представянето им бе на ниво, но малко вповече дойде финалът на парчето, в който изпълнението на живо бе примесено с българско народно пеене.

Това обаче се доказа достатъчно, за да продължим напред за финала в събота. Заедно с нас продължават още Австрия, Естония, Кипър, Литва, Израел, Чехия, Албания, Финландия и Ирландия. 

Първият полуфинал бе претъпкан с фаворити и според единодушното мнение на медии и експерти, това е бил най-добрия полуфинал в досегашната история на конкурса.

На сцената участниците представиха всичко в жанра – от красиви, смайващи вокални изпълнения до пилешки танц, оскъдни тоалети, светещи рокли и сюреалистични рози, избуяващи от човешко тяло.
 

 

Салвадор Собрал доведе конкурса в Португалия с песента „Amar Pelos Dois“. Миналата година той оспорва първото място с българския представител Кристиан Костов, който постигна национален рекорд с второто си място на „Евровизия“ в Киев. 

Сега Крис направи видео включване в полуфинала на Жана с изпълнение на „Amar Pelos Dois“, в което се включиха миналогодишните финалисти.Тази година на сцената излизат 43 индивидуални изпълнители и групи. От тях 37 се борят за участие във финала, а останалите, от т. нар. „Голяма петорка“ на страните – основатели на конкурса (Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция) и миналогодишният победител – Португалия, се класираха направо за финалите.Според букмейкърите фаворит тази година е Израел с представителката си Нета Барзилай и песента Toy. Парчето е гледано в канала на конкурса в YouTube над 18 млн. пъти.

 

 

Впечатляващо изпълнение поднесоха представителките на Естония и Кипър. 

Естонката Елина Нечаева съчета в своята песен две класически рецепти за успех: поп-оперен кросовър, изпълнен от талантливо сопрано и гигантска рокля с вградени специални ефекти. Вокалното й изпълнение бе вълшебно и изтъкано от смайващо високи тонове.  

 

 

Кипърката Елени Фурейра макар и последна за вечерта представи огнения си хит Fuego, който веднага спечели милиони почитатели със сексапила в гласа и в излъчването на изпълнителката с червена ефектна коса. 

В крайна сметка според резултатите от гласуването за първия полуфинал кипърката се оказа победител, изпреварвайки в предпочитанията на зрителите предварително сочената за фаворит израелска песен. 

Което показва защо Евровизия е велик конкурс, в който изпълнението на живо, представянето на песента, хореографията са от изключително значение и могат да променят всичко само за една вечер. 

 

 

Най-странното и стряскащо изпълнение бе на представителя на Беларус, което представляваше странна комбинация от претенциозно вокално постижение и налудничав експериментален театър с някакви лъкове, стрели и рози. 

Кулминацията настъпи в края на изпълнението, когато Алексеев се обърна с гръб към залата и показа разкъсаната си риза, изпод която изникнаха червени рози – сякаш израсли от крехката му снага. Странно хрумване – но за къде е Евровизия, ако не бе и тази лудост, която придава уникалността на състезанието? 
 

 

 

ПЪРВИЯТ ПОЛУФИНАЛ – ПЪЛЕН ЗАПИС