Делото за фалита на КТБ започна по същество :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
198
Добави коментар

Защитата отрече твърденията на наблюдаващия прокурор

Мегаделото за фалита на КТБ започна по същество. Един от адвокатите на Цветан Василев е обвинен за натиск над свидетел, каза наблюдаващият прокурор Иван Гешев. Подсъдимите са 18 души, като делото срещу мажоритарния собственик на банката Цветан Василев се гледа задочно, тъй като се намира в Белград.

Съдът определи четенето на обвинението като тържествена част и поиска всички да станат прави. Адвокатите не се съгласиха. Наблюдаващият прокурор каза, че случаите на натиск и заплахи над свидетели на обвинението продължават.

„Има обвинение срещу един от адвокатите на г-н Цветан Василев. На този човек според свидетелски показания са му дадени пари по указания на Цветан Василев, за да „профилактира” свидетеля Лазов. Това е точният термин, който е употребен за плащане на парите. А какво означава „профилактира”, всеки от вас може да си отговори, аз предположения не мога да правя”, заяви Иван Гешев.

Адвокатите отрекоха. „Това са поредните тъпотии на господин Гешев, повече няма да говоря”, заяви защитникът Лазар Карадалиев.

„Това е целенасочена инициатива на специализираната прокуратура с цел определени свидетели да не влезат в съдебната зала, за да бъдат разпитвани отделно и да не можем да им задаваме въпросите както ние намерим за добре”, посочи и адвокат Константин Симеонов.

Споровете между двете страни продължиха и по повод четенето на всички 5000 страници обвинение на глас.

„Дадох възможност на адвокатите и защитниците да кажат, че не желаят да се чете. И ще се запише в протокола „Прочете се”. И всичко щеше да приключи днес”, посочи Гешев.

„Проблемът е на прокуратурата определено, в начина, по който е изписан обвинителният акт”, каза Симеонов.

Според специалисти средната скорост на четене на възрастен човек е 300 думи в минута, а 1 страница формат А4 е с 1800 символа. Това означава, че обвинението ще се чете 30 хиляди минути, или 500 часа, което прави 62 работни дни и половина.