Как да направим добро впечатление през първите четири минути? | За един по-щастлив и по-успешен живот!

2
486
Добави коментар

За първите четири минути всички са чували. За това колко са важни и как през тях се създава впечатление за много повече от четири и са от по-голямо значение от всички следващи четири минути, прекарани със същия този човек или група. Всеки ден имаме тези четири минути, с нов клиент, с нов съсед, с непознат по телефона или на улицата. Обикновено успешните хора са тези, които владеят тези минути и създават добро впечатление. Успеете ли да привлечете хората, да харесат звученето на гласа ви, общото ви излъчване, то и вероятността да чуят думите ви е много по-голяма. Тогава ще имате възможност да демонстрирате своите познания и авторитет. За всеобща радост процесът по създаване на добро впечатление, може да бъде контролиран, както и да бъде предсказуем. Тъй като това е времето, през което вие като център на внимание, е най-голямо, то е добре да се използва рационално. Напомняйте си, че това е точният момент, в който имате възможност да задържите вниманието върху себе си, защото човекът или групата е изцяло съсредоточен върху вас. Чудите се какво следва? Основните неща, които се забелязват са и са в поредността, в която са написани: – цвят на кожата; – пол и възраст; – външен вид и изражение на лицето (тук се включва дали ги гледате в очите или избягвате погледа им); – начинът по който се движите; – личното ви пространство; – физическия контакт. Т.е. извънречевият контакт определя повече от половината на първо впечатление, което правим. Извод 1: Да работим върху изражението на лицето си и езика на тялото. Задача: Застанете пред огледалото, представете си, че сте в ситуацията на тези четири минути….и се наблюдавайте. Може дори да се запишете на видео и после да се гледате.

Следващото нещо, което е ключово в тези първи минути, е гласът ви. Най-вече става въпрос за: – темпото, с което говорите; – силата, с която говорите; – акцента; – артикулацията, т.е. произнасянето на звуковете; – тембъра. Всички тези характеристики дават информация за вас. Особено при телефонен разговор, когато човекът от другата страна не може да види как изглеждате. Извод 2: Гласът без да става въпрос за думите, които изговаряте, предава голяма част от посланието на съобщението ви. Задача: Гледайте интервюта или слушайте изказвания на хора, които ви впечатляват и харесвате. Забележете как използват характеристиките по-горе. Запишете се как се изказвате или говорите и прослушайте записа. Тренирайте докато резултата ви хареса.

По-горе споменах за външния вид. Тук само ще наблегна, че стилът ви на обличане трябва да съответства на вашата физика и събитието, на което сте. Похвално е, ако имате свой собствен стил, но понякога е наложително да се съобразите с общия стил на събитието или срещата. А винаги можете да добавите някой аксесоар, за да се чувствате уникални. Извод 3: И все пак не забравяйте, че по дрехите посрещат и облеклото е част от първото впечатление, което правите. Задача: Информирайте се за начините на обличане за определени събитие и/или срещи, както и предварително се уведомете дали има изисквания за начина ви на обличане. Напазарувайте необходимите дрехи, за да сте подготвени.

И така, последното нещо, на което ще обърнат внимание у вас, през тези първи четири минути, са думите, които използвате. Всъщност специалистите в тази област казват, че само 7% от впечатлението за вас, се гради от думите. Те са важни, разбира се, но за да ги чуе човекът или хората срещу вас: 1. Трябва първо да харесат това, което виждат. 2. Трябва да харесат онова, което чуват. По времето на тези първи четири минути се събират малки парченца информация, която формира цялата представа за вас. И всеки я обработва и подрежда спрямо своята ценностна система и когато заговорите, те вече имат впечатления за вас.

Много често правим нещата несъзнателно и е вероятно да изпращаме погрешна или отблъскваща информация към хората, с които общуваме. Затова ни се случва и да си задаваме въпроса: „Какво ми липсваше, за да ги впечатля?“.

Но има техники, с които всеки да се научи да изпраща правилното послание!