Мързеливо око – амблиопия

4
203
Добави коментар

Амблиопията, известна като мързеливо око, причинява повече зрителни загуби при възрастовата група под 40 години, отколкото всички наранявания и заболявания, комбинирани в тази възрастова група.

Мързеливо око – амблиопия, е състоянието на очите, което се наблюдава при намалено зрение, не може да се коригира от стъкла или контактни лещи и не се дължи на заболяване на очите. Мозъкът, по някаква причина, напълно не признава образите, наблюдавани от амблиопичното око. Това почти винаги засяга само едно око, но може да се прояви с намаляване на зрението и в двете очи. Смята се, че три процента от децата под шест имат някаква форма на амблиопия.

Според изследователите в Центъра за невронни науки в Нюйоркския университет “Амблиопията е резултат от проблемите на развитието в мозъка. Когато частите на мозъка, които се занимават с визуална обработка, не функционират правилно, проблемите произтичат от такива визуални функции като възприятието за движение, (усещане за дълбочина) и финни детайли (острота, ясно зрение, рязко виждане). Амблиопията е най-разпространеният неврологичен дефект на зрението при деца и възрастни, засягащ 1-3% от населението.

 Липсата на едновременна употреба на двете очи заедно (бинокулярно виждане) може да предизвика това, което се нарича “потискане” или “инхибиране”, реакция в мозъка. В някои случаи този модел на потискане може да доведе до намаляване на зрението в замъгленото око, което не може да бъде коригирано с очила, лещи или лазерна хирургия. Отново е важно да се разбере, че загубата на зрение се осъществява в мозъка. Тоест, мързеливото око (Амблиопия) е неврологично състояние. По-специално, текущите научни изследвания показват, че мозъкът може да се променя, развива и възстановява на всяка възраст с професионална, физическа и визуална терапия.

Автор: Ива Петканова