Етерични масла при ухапване от насекоми – най-добрите предложения!

1
272
Добави коментар
biomall
biomall

Как да преборим отока и болката от ухапванията от насекоми?

Ухапването от насекоми през лятото е често срещано явление. Най-неприятни са сърбежът и отокът след ухапването. Как да намалим болката, отоците и сърбежа с помощта на етерични масла, кои масла са най-добри, какви са рецептите за смесите на маслата, които може да използвате, за да извлечете максимална полза от тях, може да разберете от тази статия.

Етерични масла за ухапване от насекоми

Първо ще разгледаме най-добрите етерични масла, които ще помогнат при ухапвания от насекоми. Ето и списъкът на седем от най-добрите масла, които ще Ви помогнат бързо да снемете болката, сърбежа и отока след ухапването.

Етерично масло от лавандула

Това етерично масло е много разпространено, то се използва в най-различни области и с негова помощ може да разрешите много проблеми. Biomall.bg представя на Вашето внимание едно много добро предложение – 100% Pure Lavender на марката Now Foods. Това е 100% чисто етерично масло от лавандула, което успешно ще помогне при този вид ухапвания.

Лавандуловото етерично масло има противовъзпалителни, обезболяващи, антисептични, противовирусни, антидепресантни, успокояващи свойства. Това е отличен антидепресант. Това масло успокоява и отпуска отлично, което го прави подходящо средство при ухапвания.

Маслото от лавандула не само успокоява кожата, но и нервите като цяло. То има приятен аромат, а освен това мирисът му не се харесва на насекомите.

Етерично масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е много универсално масло и може да се използва от всеки. Маслото от чаено дърво пречиства раната след ухапването, помага да се намали дразненето, паренето и възпалението. Това масло притежава антибактериални, противомикробни, противогъбични, антисептични, имуномодулиращи, патогонни свойства.

Може да се възползвате от предложението на Now Foods за етерично масло от чаено дърво, което предлагаме на топ цена – 100% Tea Tree от 30 мл.

Етерично масло от лайка

Маслото от лайка има отлични успокояващи, антивъзпалителни, антисептични и отпускащи свойства. То подхожда отлично за снемането на болката и възпалението. Освен това е и отличен спазмолитик.

Етерично масло от маточина

Етеричното масло от маточина оказва успокояващ ефект на целия организъм, притежава противовирусно и антибактериално въздействие, подхожда за обработване както на малки драскотини, така и на рани. Ефективно е при ухапвания/ужилвания от пчели, комари и оси.

Етерично масло от босилек

Маслото от босилек снема добре възпалението, като помага да се намали болката от ухапването.

Етерично масло от мащерка

Мащерката премахва заразите от раните, порязванията и не позволява да се развие инфекция.

Етерично масло от евкалипт

Евкалиптът притежава мощни антисептични свойства и предпазва от развитие на всякакви инфекции и възпаления след ухапване. Това е едно от най-добрите масла, с които може да се предотврати или да се намали вероятността от развитие на инфекция след ухапвания.

Как да снемем отока и сърбежа след ужилване от пчела?

След ужилване от оса или пчела първото, което трябва да направим, е да извадим жилото. Това може да се направи и с нокти, като захванем опашката на жилото, а също и с пинцети. Задължително трябва да извадим цялото жило. След това трябва да стиснем с пръсти мястото на ужилването и да се опитаме да изкараме максимално много пчелна отрова от раната. Именно тази отрова провокира сърбежа и отока.

Компрес срещу пчелно ужилване

Пригответе тази смес:

1 ч. л. сода за хляб; 1 с. л. етерично масло от лайка; 1 с. л. лавандулова вода.

Смесете всички съставки. Напоете бинт или стерилна салфетка и поставете на мястото на ухапването. Правете такива компреси, докато отокът спадне. Вместо вода от лавандула може да използвате дестилирана или пречистена вода и да добавите към нея две капки масло от лавандула.

Паста с етерични масла

За приготвянето на пастата ще са Ви необходими:

1 ч. л. сода; 1 капка масло от лайка; 1 капка масло от лавандула; Дестилирана или лавандулова вода.

В малка стъклена или пластмасова купа смесете содата и етеричните масла. Постепенно добавяйте водата така, че да се получи паста. Нанесете от пастата на мястото на ухапването и превържете с бинт. Повторете процедурата, докато болката не намалее и не спадне отокът.

Как да премахнем отока и сърбежа от ухапване от оса?

След ухапването от оса, също както и от пчелата, първо трябва да премахнем жилото и отровата и. след това може да се възползвате от една от следните рецепти:

Рецепта 1 1 ч. л. оцет; 5 капки лавандула; Памучни тампони.

В малка купа смесете оцета и етеричното масло от лавандула. Напоете с тази течност памучен тампон и положете върху ухапаното място. Дръжте така около половин час.

Рецепта 2 Ябълков оцет; 2 капки лавандула или масло от чаено дърво; Направете компрес, докато не спадне отокът. Етерични масла за ухапвания от бълхи, комари, кърлежи и други

За първа помощ може просто да нанесете 1-2 капки лавандула или чаено дърво. Противовъзпалителните и антисептичните свойства на тези масла няма да позволят да се развие възпаление, ще помогнат да намалеят отокът и сърбежът.

Нанасяйте на всеки час или при нужда. При силно възпаление може да направите студен компрес с няколко капки масло от маточина или лайка.

Паста с етерично масло при ухапвания от насекоми 1 ч. л. сода; 1 капка лавандулово масло; Лавандулова или пречистена вода.

В малка купичка смесете маслото и содата и добавяйте от водата до получаването на паста. Поставете пастата на ухапаното място.

Етерични масла при ухапвания от кърлежи

Първо трябва да извадите кърлежа. За това има много начини. Най-лесният е да капнете няколко капки етерично масло от мащерка.

След това веднага трябва да обработите раната с лавандула масло – капете по 1 капка на мястото на ухапването на всеки 5 минути. Това ще помогне да се избегне инфектиране, да се намали болката и отокът.

Етерични масла при ухапвания от буболечки, бълхи и мушички

Ухапванията от тези дребни насекоми не са толкова безобидни. Винаги има риск от инфектиране. При ухапването от тези насекоми първо нанесете няколко капки лавандулово или евкалиптово масло. После направете компрес от 3 капки масло от мащерка.

Етерични масла при рани от морски таралеж

Тези препоръки са за хора, които отивам на море. Преди да използвате етеричните масла, първо трябва да извадите щипките на морския таралеж. Помнете, че техните щипки са много крехки и се чупят лесно. Ако имате под ръка игла, задължително преди да я използвате я обработете със спирт или друго съдържащо спирт средство.

След като извадите щипките, нанесете 1 капка етерично масло от мащерка. Повтаряйте процедурата на всеки 3 часа в продължение на 12 часа.

Ако се затруднявате да извадите щипките, може да приложите меката част на папая върху тази област. Ензимите от папаята ще помогнат да се щипките да се разтворят и кожата да се успокои.

За да може да снемете болката от останалите щипки, може да направите компрес от:

10 капки масло от лайка; 10 капки масло от лавандула; 10 капки евкалиптово масло; 2 с. л. масло от арган, кокос, сусам, сладки бадеми, жожоба, гроздови семки, макадамия. Етерични масла при изгаряне от медуза

Преди да използвате маслата, трябва да сте сигурни, че по кожата не са останали пипала от медузата. След това нанесете масло или от лайка, или от чаено дърво, или от лавандула. Ако болката е силна, сложете лед.

Лятото е прекрасно време и тези дребни неприятности, макар да причиняват болки, отоци и сърбеж, не бива да ни тормозят много. Затова тези препоръки може да са Ви полезни.

Разгледайте всички наши предложения за етерични масла в категорията „Ароматерапия, етерични масла“ и изберете подходящото масло за Вас!