Двуличието на зелените :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
180
Добави коментар

Двуличието на „зелените“, уж отстояващи природозащитни каузи, се видя ясно заради едно тъжно събитие – изчезването на алпиниста Боян Петров в Хималаите при изкачването на връх Шиша Пангма, пише „Труд“.

Издирването на Петров беше прекратено в сряда, като продължи над 10 дни. Докато течеше спасителната акция, така наречените „еколози“ събираха пари. Кампанията бе организирана в социалните мрежи, но средствата не бяха предвидени за издирването на Боян Петров. А за концерт, провел се снощи.

Преди няколко дни, на 11 май, докато десетки чужденци и няколко българи търсеха алпиниста по склоновете под Шиша Пангма, „природозащитници“ се събраха на поредния протест в столицата. На него обикаляха хора с буркани и приканваха всеки да пусне в тях по някой лев за веселбата, която се проведе край паметника на Съветската армия. След митинга на 11 май последва хвалба във фейсбук:

 „Народе, вижте какво сътворихме заедно за една вечер. Благодарение на всички ви успяхме да съберем 808.59 лева. При последната проверка на банковата сметка имаше събрани 700 лева за концерта. Това значи, че имаме сигурни 1508,59 лева. Тъкмо преполовихме нужната сума!“

Вчера, преди музикалното шоу с вход „Свободен“, организаторите обявиха, че почти са събрали общата сума от близо 3500 лева.

Дали концертът се е състоял или не, изобщо не е важно. Защото той е иницииран от някакви хора, които лъжат от края на декември, че Пирин планина ще бъде застроена. Тази манипулация започна след решението на правителството за промяна в действащия План за управление на Националния парк. Няколко месеца „зелените“ мамиха, че приетото позволява застрояване на 48% от НП „Пирин“. Накрая сами признаха това, което държавата обясняваше – че изменението позволява модернизация само на ски зоните „Банско“ и „Добринище“, които заемат 2 на сто от територията на целия парк.

Въпреки това „еколозите“ до днес продължават да манипулират, че планината е в опасност, неясно на базата на какви аргументи. И си организираха концерт, събирайки пари за него, докато Боян Петров бе търсен в Хималаите.

През това време семейството му обяви дарителска сметка. По инициатива на „зелените“ нямаше кампания за набиране на средства за спасителната акция на Петров. Такива кампании „природозащитниците“ правят само, когато трябва да бъдат подкрепени лъжите им с организирането на някакво събитие и преди избори. Тогава големите градове се изпълват с „доброволци“, които приканват минувачите за дарение в „подкрепа на природата“ или да подписват в лъжливи подписки.

Това е начинът на действие на Политическа партия „Зелените“, която е едно с коалицията „За да остане природа в България“. Във формацията, която досега никога не е минавала самостоятелно 1% на парламентарен вот, всъщност са познатите лица от коалицията. На протестите уж в защита на природата тези хора се представят като граждани, но когато наближат избори до един са в листите на ПП „Зелените“. Така, маскирани зад благородна кауза, те се опитват да се доберат до власт, която после да осребряват.

Трагедията с Боян Петров само потвърди този абсолютен факт. Няма облаги, съответно няма кампании. Само вайкане в социалните мрежи и добри думи за алпиниста, техен приятел – на практика голямо нищо.

За съжаление има и продължение – вече се случва нещо още по-грозно, което би отвратило всеки нормално мислещ човек.

Притиснати от истината, че НП „Пирин“ няма от какво да бъде спасяван, „еколозите“ вече лека-полека прокарват и тезата, че протестите им трябва да продължат в името на изчезналия алпинист.

Такива призиви се забелязват във фейсбук. По този начин „зелените“ показват, че нямат никакви скрупули да употребят името на Боян Петров за своите финансови и политически цели и да блокират кръстовища уж в негова памет.

Опитите за реализация на този сценарий срещат съпротива и то от хора, които са част или до скоро са били съпричастни към организацията на шествията в София и още няколко града.

Например вчера, отказалият се от протестите и обявил ги за неефективни Манол Глишев, отправи обвинения към съпредседателя на ПП „Зелените“ Борислав Сандов в свой пост във фейсбук, част от който гласи следното:

 „Онзи мазен измекяр Боби Сандов да не си прави PR на гърба на покойния Боян Петров, защото това е отвратително. Не се става евродепутат с газене по пресни гробове“.

Така че нека обществото не се подвежда – „зелените“ ще се опитат да използват Петров за своята фалшива кауза. Това ще тежи на тяхната съвест, ако скоро не осребрят и нея.

Буркани и банкови сметки

Близо 3500 лева събраха организаторите на „зеления“ концерт, проведен за фалшивата кауза „защита на Пирин“. Една част от парите „еколозите“ слагали в буркани, които освен да разнасят на протестите, поставили и в четири столични заведения.

Върху бурканчетата пишело „Свирим за Пирин“ и „Каним те на безплатен концерт на открито в защита на Национален парк „Пирин“ срещу сеч и строежи“.

За дарения била открита и банкова сметка, която също набъбнала бързо.