Много добри резултати, колоноскопски потвърдени, и при Я.С. с Улцерозен колит

5
531
Добави коментар

БОЛЕСТ НА КРОН И УК – Част 58

ЗРХТ – защитно-регенеративна хранителна терапия

Относно: Много добри резултати – колоноскопски потвърдени и при Я.С. – Улцерозен колит !!!

Я.С. – диагностициран с Улцерозен колит 2014 – колоноскопски установени увреждания (многобройни крипт абцеси, ерозии, язви и лезии). 2015 – 2016 г – болестта търпи развитие, независимо от провежданото стандартно лечение (Салофалк, кортикостероиди, буденофалк пяна).

Започнал ЗРХТ – в обострено,тежко състояние – април 2017 г. Я.С. е от групата на лекуваните и с кортикостероди – преди започване на ЗРХТ – и тук отново ясно личи завишаване времетраенето на ЗРХТ. Данните по СКЕ на ЗРХТ през април 2018 вече показваха, че Я.С. е навлязъл в диапазоните на излекуване. На 11.05.2018 бе проведена финална колоноскопия.

Ендоскопска находка:

Терминален илеум – лигавицата на на огледаната част от илеума е с нормален ендоскопски аспект, без морфологични промени Цекум,колон асцендес и колон трасверзум и проксималната част на сигма – лигавицата е с нормален ендоскопски аспект, без морфологични промени В най дисталнатачаст на сигма и в част от ректум – на фона на нормална лигавица се установява единични участъци с лек оток и хиперемия без други морфологични промени – фотоси № 1 и № 5 Червото в областта на сигма и около двете флексури е с допълнителни нагъвания,което технически затруднява изследването и на моменти води до появата на неприятно усещане, но и в тези зони лигавицата е нормална Запазена хаустрация по цялата дължина на колона. Други морфологични промени няма.

Прилагаме фотоси:

Отлично се вижда че всички абцеси, язви, ерозии и лезии са елиминирани и напълно регенерирани. Я.С. след 30 дена финализира ЗРХТ и преминава в 40 дневен профилактичен режим. Следва – СКЕ на ЗРХТ (за фиксиране на излекуването) и преустановяване на терапията.

Предстояща е финална колоноскопия – също на един от сложните случай О.О. – Болест на Крон + увреждане на хранопровода – Баретов хранопровод. Финалните данни по СКЕ на ЗРХТ и тук са отлични – ще се публикуват след излизане на резултатите от гастро и колоноскопията (с придружаващи фотоси).

17.05.2018, инж.химик Анатоли Стоянов