Какъв служител сте? | За един по-щастлив и по-успешен живот!

2
350
Добави коментар

Служителите се оплакват от работодателя, работодателите от служителите… Днес е ден да разберете какъв служител сте

1. Как се отнасяте към новите си познати? А. Със симпатия и интерес. Б. Нормално – времето ще покаже какво представлява човекът. В. Внимателно.

2. Как постъпвате, когато ви предстои да вземете важно решение? А. Вземам решението самостоятелно, не се съветвам с никого. Б. Съветвам се с близки или приятели. В. Постъпвам така, както ме съветват близките и приятелите.

3. Предлагат ви сами да си изберете длъжност, която да заемете на работното си място. А. Избирам скромен пост, но за сметка на това ще работя с интересни хора. Б. Достатъчно трудна длъжност, но гарантираща повишение. В. Работа, с която ще мога да се справя.

4. Предстои ви да изберете между интересна и доходоносна работа. Избирате? А. Интересната. Б. Търся интерес в доходоносната. В. Доходоносната.

5. Обичате ли да помагате на хората? А. Да. Б. Да, ако не ми пречи на мен самия/самата. В. Не много, но се налага.

6. Какво правите, когато не знаете как да постъпите? А. Действате според настроението си. Б. Търсите съвети в специализираната литература. В. Съветвате се с близки и приятели.

7. Имате делова среща, но неочаквано се разболява детето ви, а половинката го/я няма. Какво ще направите? А. Оставяте детето само, докато сте на среща. Б. Намирате кой да го гледа, докато сте на срещата. В. Вземате си отпуска и отлагате срещата.

8. Каква работа ви допада? А. Тази, където рискът е сведен до минимум. Б. Творческата. В. Тази, която се изпълнява без дълги размисли.

9. Съседът/съседката ви моли да свършите някаква работа за два-три часа. Как ще постъпите? А. Съгласявате се, но предупреждавате, че нямате повече от тези три часа. Б. Отказвате, защото вече имате планирана среща. В. Съгласявате се и с удоволствие се заемате със задачата.

10. Как разпределяте голяма сума пари? А. Купувате красиви вещи/кола. Б. Влагате ги в банка. В. Купувате акции.

11. С какво бихте се занимавали, ако имахте тази възможност? А. Бих напуснал(а) работа, за да се посветя на семейството или хобито си. Б. С организаторска работа. В. С обществени дейности.

12. Предложили са ви работата, за която отдавна си мечтаете. Скоро обаче разбирате, че тя не е за вас. Как ще постъпите? А. Обяснявам, че не съм готов(а) за новата работа. Б. Приемам предложението, като се надявам на малко късмет, за да успея. В. Отказвам.

13. Как постъпвате с неразрешими ситуации? А. Считам, че няма причина да се страхувам. Б. Всяка ситуация има изход. В. Няма такива ситуации.

14. Общителен човек ли сте? А. Зависи от ситуацията. Б. Мога да намеря общ език почти с всеки човек. В. Предпочитам да се отпусна сред близките си.

15. Често ли си сменяте мнението внезапно? А. Не, не често. Б. Не знам колко често или рядко, защото действам според ситуацията. В. Никога не го правя.

Резултати: Отбележете за всеки отговор: А – 1 точка Б – 2 точки В – 0 точки 0-10 точки: Вие сте изпълнителен служител и можете да изпълнявате и дейности, които не ви харесват особено. Приемете това като предимство и се възползвайте максимално. 11-20 точки: Не обичате да вършите нещо, което не ви е по-сърце. Предпочитате да работите в благотворителни и обществено полезни организации. Замислете се получавате ли максималното удовлетворение от настоящото си работно място и професия. 21-30 точки: Няма съмнение, че вашата стихия е предприемаческата дейност. Какво ви спира, за да започнете?

И ако покрай тези въпроси, си задавате още толкова, то възползвайте се от коучинга, за да намерите своите решения и отговори.