Борис Станчев от Русе е задържан за тероризъм в Марсилия | Temaonline.bg

1
256
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРА
Борис Станчев от Русе е задържан за тероризъм в Марсилия
48-годишният българин е обявен за международно издирване през 2012 г. и влязла в сила 6-годишна присъда за лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на МВР

21 Май 2018 14:47
0

принтирай

|

текст

48-годишният българин Борис Станчев от Русе е задържан в Марсилия заради подозрения, че е терорист. Той е бил арестуван в събота на железопътната гара „Сен Шарл“ с електрически материали, които може да се използват за изработване на взривно устройство, предаде Франс прес, като цитира прокурора Ксавие Тарабьо.

Арестът на задържания е бил удължен с 24 часа днес по обед, след като е бил идентифициран. 

„Има досие за опит за убийство и ще бъде преследван от правосъдието за това“, добави прокурорът. 

През 2010 г. той стрелял с пушка по свой съгражданин. Въпреки, че била със сачми, жертвата едва оцелял. На Борис е повдигнато обвинение за опит за убийство. Осъден е на 6 г. затвор задочно през 2012 г. Станчев обаче се укрил и е обявен за издирване.

Очаква се властите във Франция да го екстрадират у нас, за да излежи присъдата си. 

Към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания в Марсилия 48-годишен българин – съобщиха от Министерство на външните работи.

„По информация на Посолството ни в Париж, в Марсилия е бил задържан български гражданин във връзка с издадена в България Европейска заповед за арест. Самоличността на задържания е установена и е известна на българските компетентни органи. Наложена му е мярка задържане под стража. По информация на дипломатическата ни мисия във Френската република към момента няма потвърдени данни за подготовка на терористичен акт от страна на задържания“, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

 

Marseille: le suspect interpellé à Saint-Charles est Bulgare https://t.co/0OtjxULURW
— L’Express (@LEXPRESS) May 20, 2018

 

Задържаният в Марсилия българин е обявен за международно издирване през 2012 г. с Европейска заповед за арест заради опит за убийство през 2010 г. и влязла в сила 6-годишна присъда за лишаване от свобода, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Първоначално заподозреният заявил, че е чеченец и говорел на руски, освен това е арестуван за „съдружие със съмнителни лица с цел подготовка на престъпление“.Във вторник задържаният трябва да се яви във вторник пред Апелативния съд в Екс-ан-Прованс заради европейската заповед за арест, издадена срещу него от страна на България за опит за убийство през 2012 година.

Четирийсетгодишният отказвал да разкрие самоличността си и настоявал, че е чеченец, очевидно опитвайки се да прикрие своята самоличност тъкмо заради европейската заповед за издирване. 

Полицията се опитва да изясни какви намерения е имал мъжът. „Странното му поведение“ направило впечатление на пътничка, която подала сигнал на военните, патрулиращи на гарата.

След ареста гарата е била затворена за 4 часа, за да могат сапьорите да си свършат работата.

 

Намерената у българина електрическа и електронна техника „сама по себе си не е опасна“, но „е можела да се използва за изработване на взривно устройство“, добави прокурорът.

След ареста на мъжа кметът на Марсилия Жан-Клод Годен каза, че е осуетен атентат, но по случая не е сезиран отделът за борба с тероризма към парижката прокуратура, добавя АФП.