Лецитин от слънчоглед – енергия,топлина и храна за човешкото тяло

1
153
Добави коментар
teokostov
teokostov

Лецитинът предоставя на организма естествен източник на холин (B4), който действа като изграждащ блок за ацетилхолина, вещество в мозъка, което играе важна роля за стимулиране на паметта. Холинът укрепва черния дроб, жлъчката и подобрява циркулацията на мазнини и холестерол. Качественият лецитин се отличава с по-високо ниво на фосфатидила.

Като пример съдържанието на фосфолипид при слънчогледовия е 98% , а при другите видове около 80% . Лецитинът формира част от жлъчката и повишава способността на жлъчните сокове да изведат холестерола чрез кръвния ток. Разграждайки мазнините,предотвратява образуването на жлъчни камъни.

Д-р Давид Друлинг публикувал, че пациенти с жлъчни камъни, при прием на 14 гр. (2 супени лъжици) количеството на пристъпите се намалява на половина, а при други се стопяват вече наличните такива (количеството на приема се увeличава постепенно до 14 гр. дневно).

Лецитинът от растителен произход е по-добър от животинския и способства за по-ефективно разтваряне на холестерола, разлага го на малки частици и меко прониква в тъканите на тялото. При диета с ниско съдържание на лецитин частиците на холестерола увеличават обeма си и затлачват кръвоносните съдове като намаляват просвета им.

Лецитинът принадлежи към групата на хранителните вещества известни като мазнини и фосфолипиди, които носят названието фосфадилхолин. Важно е да се знае, че дори неуморното сърце има високо съдържание  на лецитин. Научни публикации в известни американски медии отразяват , че хора ,които го приемат няколко седмици, понижават нивото си на холестерол с 41%.

Изключително полезен при атеросклероза, разширени вени и основно хранително вещество за нервите, които съставляват 17 % от нервната система. Той се явява основен компонент в образуването на миелина. Неговият недостиг води до нервно напрежение, раздразнение, умора, мозъчно изтощение, хиперактивност и дори до пълен нервен срив. В миелиновия слой на хората болни от МС (множествена склероза) количеството на лецитина е под нормата. Изразходването му  се завишава,когато се изпитват негативни чувства и емоции като гняв, омраза, завист, страх, скръб. Приблизително 30 % от мозъка се състои от лецитин, когато се касае за изолиращи и защитни тъкани обкръжаващи мозъка, гръбначния стълб и хиляди метри нерви, лецитинът представлява 2/3 от техния състав.

Д-р Ален Скотъм – психиатър – стигнал до извода, че 14 гр. на ден е добър начин да подобриш паметта си, при това без странични реакции за разлика от другите предписани средства за лечение на мозъчна дисфункция.

При недостатъчност, в организма не могат да се преработят мастноразтворимите A, D, E, K. Той е важен като синергичен елемент в техния метаболизъм, както и на жизнено необходимите B комплекс. При добавяне на лецитин се подобрява усвояването им на 100%. Ако постоянно се занимавате с физически упражнения, увеличаването на мускулна маса изисква повече лецитин и може да се наблюдава лека сънливост(поради изтеглянето му  в мускулите). Д-р Дитрих от Тексас е публикувал ,че инсулиновата потребност при диабетиците се намалява, ако  в диетата се добави лецитин. Както показват данните, при пациенти с разсеяна склероза се наблюдава съществено понижение нивото на това вещество в миелиновите обвивки в сравнение със здравите хора. Данните показват, че склерозата е разпространена в страни, където в хранителния рацион липсват ненаситени мазнини. Очевидно е, че псориазиса частично е свързан с неправилната обработка на мазнини и обичайно се съпровожда с повишен холестерол, затова от 3 до 5 супени лъжици добавени в храната, способстват за избавяне от тази болест. Ефективност се наблюдава и при други кожни заболявания като екземи,дерматит,обриви, пъпки.

Лецитинът играе защитна роля в черния дроб, чрез подпомагане разграждането  на колагена съдейства за предотврътяването на фиброза и цироза, които алкохолът причинява. Вече цирозата е обратим  процес чрез добавяне на лецитин в диетата и правилно хранене, болестта може да обърне своя ход.).

Изследователят Ленинджер описал в своята книга,че правилното функциониране на половите жлези и подобряване на половите функции зависят от лецитина. Д-р Котт препоръчва използването му при деца с неспособност за възприемане на информация и обучение ,за подобряване на интелекта, както и при деца с шизофрения и аутизъм. Клиничните изпитания показват 50 % подобрение на показателите.

Лецитинът е необходима храна в рациона на бременните и кърмещи жени, тъй като участва във формирането и нормалното развитие на мозъка и нервната система на детето. Интересно  е да се отбележи, че майчиното мляко съдържа лецитин и осигурява нормално развитие на нервната система на новороденото, за разлика от кравето мляко. При запушване на каналите на кърмачките се препоръчва употребата на слънчогледов лецитин като продукт, който не дава алергична реакция, за разлика от соевия. Една две чаени лъжички на ден намаляват вискозитета (гъстотата) на млякото и се увеличава процента на полиненаситените мастни киселини в организма.

Добавянето му се препоръчва след продължително и тежко боледуване, при физическо натоварване, травми, усилени спортни тренировки. Намалява болките в ставите, подпомага тяхната подвижност, поради съдържанието си на линолова киселина.

Подходящ  за профилактика при болни от ревматоиден артрит. Съдържанието на фосфор в продукта го прави изключително подходща храна при болни от остеопороза.

Лецитинът е подходящ за жени в менопауза, предотвратява променливото настроение, депресията,главоболието и други симптоми,характерни за този период, регулира хормоналния фон. При хипофункци на щитовидната жлеза, употребата на соеви продукти не е желателна, тъй като допълнително  я потискат- слънчогледовия е алтернатива за тях. Той се получава от екстакцията на слънчогледово масло. Отличава се от соевия по състава и съдържанието на ненаситени мастни киселини. За разлика от соевия не съдържа вещества наподобяващи естрогени, не предизвиква алергични реакции,не е генномодифициран В соята се съдържат около 15 протеина, които действат алергизиращо..

Най-добре да се използва лецитин на гаранули или прах, тъй като не се подлага на допълнителна обработка в капсули, избягва се оскъпяването на продукта и не се добавят допълнителни съставки в капсулите. Дозата е от 1 до 10 грама в зависимост от това дали е за профилактика или  се цели биокорекция. Проведени са редица изследвания за ползите от лецитина. Кратките заключения са достаъчна причина за включването му  в ежедневната диета на всички възрастови групи,както на бременни и кърмещи жени.