Борисов покани папа Франциск да посети България :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

2
680
Добави коментар

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България, предаде БГНЕС. България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона, е заявил Борисов пред главата на Римокатолическата църква.

Премиерът е изразил почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

“Вие сте много твърдоглав с вашите покани“, били думите на папа Франциск към Борисов. Премиерът го е поканил да дойде до края на годината. По дипломатически път ще бъде уточнена датата. Няколко пъти Борисов казал на папа Франциск: “Молете се за България, молете се за Балканите“.

Премиерът подари на папата уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана.

Папата от своя страна дари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци.

Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се провежда в Апостолическия дворец.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск.