Тадж Махал умира… :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
456
Добави коментар

В продължение на 350 години мусонните дъждове са успявали да пазят блясъка му. Но сега красотата му е застрашена. Заради замърсяването. Проливните валежи вече не могат да отмият наслоената прах от стените му.

Тадж Махал умира, предупреждават индийските екскурзоводи, информира БНТ.

„Тадж Махал умира. Умира, заради замърсяването. Реката пресъхва. Автомобилите стават все повече. Има много строежи“, казва Шамсудин Хан, председател на Асоциацията на екскурзоводите .

Проблемът не е отскоро. Но напоследък състоянието на Тадж Махал се e влошило застрашително. Стените му придобиват все по-кафеникав цвят.

Измиването на фасадата не е решение, обясняват експерти. Защото това би нарушило повърхностния слой на мавзолея. От няколко години археолози се опитват да почистят паметника с „кална баня“, като използват смес от естествени материали. Тя попива мръсотията от повърхността и при валежи се отмива.

Проблемът, обаче, е че скелето, което използват работниците, е твърде тежко и нарушава конструкцията на постройката. Археолозите предлагат в бъдеше за „измиването“ на Тадж махал да се използват специално изградени бамбукови платформи.

 „Това е световен паметник. Ако индийските учени не могат да се справят, трябва да се свържат с чужди експерти“, казва адвокатът Мехта.

Мехта е един от най-ревностните защитници на Тадж Махал. От 30 години се бори за спасяването му. Адвокатът e cпечелил е много дела. Благодарение на него над 300 фабрики са били затворени в района, а над 200 са били принудени да поставят пречиствателни филтри. Последната му победа е решението на Върховния съд на Индия, който нареди на правителството да търси чужда експертна помощ за спасяването на Тадж Махал.

Мехта настоява също в района да бъде ограничено строителството и автомобилния трафик. Мерки, които ще спасят не само древния паметник, но ще позволят на посетителите и местните хора да дишат по-леко.