Пърхот – причини и лечение с натурални средства

1
158
Добави коментар
biomall
biomall

Как да се справим с пърхота? На помощ идва природата!

Може би всеки от нас се е сблъсквал с такива неприятности като пърхота. В тази статия ще разгледаме какво може да провокира появата на пърхот и как да се избавим от него с различни средства. Пърхотът на главата се появява при ускоряване процеса на отделяне на люспи от кожата на главата. Много хора го бъркат със сухата кожа. Не ни е много приятно, ако върху дрехите на събеседника ни има бели частички. А и самият той изпитва дискомфорт от сърбежа и сухостта на кожата на главата си, от загубата на блясък на косата и косопада. Пърхотът може да се предизвика от редица фактори.

Причини за появата на пърхот

В повечето случаи тази реакция може да се провокира от следните фактори или от тяхното влияние един върху друг.

Себорея

Най-често пърхотът се нарича себорея. Тя възниква заради нарушения в работата на мастните жлези. В резултат на този дисбаланс напълно се променя химичният състав на кожната мазнина, намалява или се увеличава нейната секреция.

Причините за себорея: Нарушения в обмена на веществата (включително и хронично); Нарушения в работата на имунната система; Пренебрегване на хигиената.

Себореята бива мазен и сух вид. Към първия се отнася този случай, в който порите се разширяват, главата придобива силен блясък, на някои места се образуват гнойни пъпчици. Косата става като на „висулки“, слепва се, върху дрехите са добре забележими жълти люспи. Вторият тип заболяване се характеризира с понижена еластичност на кожата, появяват се комедони, косата става по-груба.

Гъбички

Гъбичките с името „Malassezia Furfur” или “Pityrosporum Ovale” предизвикват пърхот при отслабен имунитет, понижаване качеството и нарушения в режима на хранене. Външно болестта се проявява като отслояване на много люспи от кожата на главата, отежняване на косата, накъсването и.

Особености на организма

Фактори от този род, които предизвикват пърхот, са:

Наследственост; Псориазис; Особен строеж на кожата; Екзема; Болест на Паркинсон; Сърдечен пристъп.

Учените са доказали, че слабият имунитет често е причина за възникване на себорея. Стресовите ситуации и психическото напрежение също се отнасят към тези фактори.

Лечение на пърхота с народни средства

Можем да се избавим от неприятните бели частици не само със скъпи средства. С пърхота добре се справят и средствата от народната медицина. Едни от най-достъпните варианти са ябълковият оцет и маслото от чаено дърво.

Ябълков оцет срещу пърхот

Органичните киселини от състава му помагат кожата на главата да се почисти в дълбочина и да се предотврати развитието на пърхот. Това средство се справя с гъбичките, привежда в норма киселинно-алкалния баланс, възстановява общото състояние на косата. Освен това използването му при миенето на главата помага да се замени балсамът.

След всяко изплакване на косата, ябълковият оцет ще запечата косата, като ще направи прическата равна и гладка. Тези хигиенни процедури ще Ви помогнат да се сресвате лесно.

Ползата на оцета за косата: Благодарение на витамините (А, В, С), пектините, киселините, фоликулите се подхранват. Използването на ябълков оцет премахва мъртвите клетки от кожата, помага за регенерирането на нови. При малки ранички и одрасквания помага те да зараснат. Почиства скалпа от токсините и мръсотията. Оцетните плакнения освежават и тонизират, избавят скалпа от патогените. Как да използваме ябълков оцет срещу пърхота?

Оцетът може лесно да се намери в магазина, той има приятен ябълков аромат.

За изплакване

Ще са Ви необходими:

Топка вода – 1 чаша; Ябълков оцет – 4 с. л.

Смесете двата компонента, след като изкъпете косата си, изплакнете с приготвената течност. Изплакнете с чиста вода, оставете косата да изсъхне сама.

Маски с ябълков оцет за коса срещу пърхот

Има две рецепти. В първия вариант чистият оцет се нанася върху кожата на главата, държи се така 15 минути и се измива с чиста вода. Косата се мие втори път с обикновен шампоан, попива се с кърпа, оставя се да изсъхне сама. След като изсъхне напълно, се сресва.

Вторият вариант предполага използването на допълнителни компоненти. Ще са Ви нужни:

Ябълков оцет – 2 с. л.; Топла вода – 1 чаша; Отвара от лайка или мента – 2-4 с. л.

Всички компоненти се смесват, нанасят се върху главата, слага се найлонова шапка отгоре. Главата се загрява със сешоар (не с гореща струя) три минути. След това маската се оставя да постои за 30 минути. За това време косата ще се възстанови, а пърхотът ще намалее. Тази маска може да се използва за лечение на себорея 2 месеца, по два пъти седмично.

Масло от чаено дърво срещу пърхот

В изготвянето на козметика за грижа и лечение често се използва чаеното дърво. Това е така заради природните компоненти, които влизат в състава му. Народните средства срещу пърхот, които са на основата на етерично масло, притежават антисептични свойства, подходящи са за мазна кожа на главата, предотвратяват възпалителните процеси, нормализират работата на мастните жлези.

Може много лесно да предотвратим появата на пърхот, само трябва да добавяме по две капки масло от чаено дърво в шампоана си при всяко къпане. Това допълнение ще ни избави от гъбичките, ще запази за по-дълго чистотата на косата и ще увеличи блясъка и.

Как се използва чаено дърво при пърхот? Маска срещу пърхот с масло от чаено дърво

В чист вид чаеното дърво не се използва, маската срещу пърхот трябва да се прави на основата на зехтин или рициново масло. Предварително се нагрява, докато стане топло, на водна баня, добавят се по 5 капки етерични масла (розмарин, чаено дърво, лавандула). Получената смес трябва да се втрие в скалпа, след което да се сложи шапка за 10 минути. Маската се измива с топла вода, а косата се попива с кърпа.

Маска за подхранване на косата с чаено дърво

При използването на шампоан против пърхот състоянието на косата се влошава, тя започва да се накъсва. Чаеното дърво не само ще Ви избави от себорея, но и ще окаже подхранващо въздействие. Достатъчно е да смесите 1 супена лъжица масло от репей с няколко капки масло от чаено дърво и един жълтък. След като смесите добре съставките, нанесете тази маска върху косата, масажирайки главата 10 минути. След тази процедура косата се мие с топла вода и се суши.