35-годишният Ел Маестро е новият треньор на ЦСКА | Temaonline.bg

1
289
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ЦСКА направи сензационен избор за нов треньор, въпреки че имаше „да“ от Красимир Балъков, както и опция да върне на поста Стойчо Младенов или да доведе доказан специалист като Любиша Тумбакович, или Мачей Скоржа.

От тази седмица наставник на „червените“ ще бъде Нестор Ел Маестро.

Не, това не е прякор. От испански на български се превежда Майсторът, но всъщност … това е фамилно име. Изобщо – при тази 35-годишна странна птица, нещата не са обикновени и традиционни.

Новият треньор на ЦСКА има невероятна история зад гърба си, въпреки че е съвсем млад. И феновете вече се чудят какво да очакват. Както и ние, които ще отразяваме представянето на Ел Маестро в България.

Наричат го „вундеркинд“ и го сравняват с Гуардиола, но пък има и критики за стила му на игра и поведението, както и твърде високото самочувствие като за толкова неопитен наставник.

„Общото между нас е само, че сме с бръснати глави“, коментира нахаканият англичанин-гражданин на света.

Ето я историята на Ел Маестро.

35 години преди да дойде в ЦСКА, Нестор Йевтич се ражда в Белград.

С баща му и брат му Никон са принудени да се  преместят в Англия, когато малкият е едва на 8 г., защото в Югославия вече мирише на война.

Голямата му страст е футболът, но „не бях достатъчно добър, за да стана професионален играч“, както сам казва. На 17 години вече иска да води отбори, като отива да кара смени в „Уест Хем“. „Не бих казал, че това беше работа – разкрива. – Просто тренирах по няколко часа на седмица 8 и 10-годишните им деца. Не си спомням да са ми плащали.“

В свободното време от работа и учение тренира отбори от аматьорските неделни лиги около квартала му в Източен Лондон.

На 11 години става част от юношеската школа на „Валенсия“ и специалистите му предричат бляскаво бъдеще. 

На 19 години решава, че името с „ич“ накрая му пречи. Потресен е от войната в родината, която прокужда баща му.

„Светът ни асоциираше със Слободан Милошевич, не исках и моето име да завършва като неговото – разказа преди година в Търнава. – Затова си смених фамилията. Първо мислех да е нещо английско, обикновено – Смит, например. После реших, че това е незабележимо и ми хвана окото Ел Маестро. Екстравагантно е, знам. Но си остана така, брат ми носи същата фамилия. Вече също толкова дълго съм Ел Маестро в живота ми, колкото и Йевтич. Свикнах с това, макар да осъзнавам, че е малко нелепо и странно.“

Паспортът му е британски. Счита се за такъв, дава интервютата си на съвършен английски език с кокни акцен на кореняк лондончанин

Говори още свободно испански и немски, научени за престоя в тези страни. Няма проблем с италианския, а преди две седмици даде последното си интервю в Търнава на словашки, доста прилично научен за година.

На 23 години, след като е бил на стажове из английски отбори, за няколко месеца във „Валенсия“, после в „Дожа Уйпещ“  и за кратко в „Ювентус“, става част от щаба на Мирко Сломка в „Шалке“.
 

С любимия наставник Сломка
––––––––

През сезон 2006-2007 г. не им стигат 2 точки за титлата в Бундеслигата, която отива в „Щутгарт“.

В клуба го ценят високо, въпреки че е още хлапе. Сломка споменава, че вижданията му за играта и скаутингът на съперниковите отбори са много важни за щаба.

„Изобщо не успях да разбера какво става и колко силен сезон правим – разкрива новият наставник на ЦСКА. – Всичко бе като на филм, аз бях само на 24 години. Играхме в Шампионска лига срещу „Барселона“ и „Челси“, а аз дори не осъзнавах колко значимо е това. Все едно всяка седмица се изправям срещу Дрогба и Роналдиньо!“.

Следва щастлив период в „Хановер“, където Сломка отново го взима със себе си и двамата пробиват в групите на Лига Европа, елиминирайки „Севиля“.

Грешката е отиването им в „Хамбургер“, откъдето са уволнени сравнително бързо. „Голям клуб, в който нещо не е наред. От тогава той все си се бори да не изпадне, което показва, че не в нас е била грешката“, е коментарът на Ел Маестро.

Отборите, в които се е учил на занаят, го диктуват – стилът му е контраатакуващ, винаги от позицията на отбор, който не е голям фаворит в мача и трябва да се бори с удвоено усърдие, за да постига целите си.

Казва, че се е учил от подхода на Моуриньо, но с лимитирани играчи. Здрава защита, контраатаки, противно на очаквания и логика, за да бие фаворитите.

Две години (2016-2017) е помощник на Торстен Финк в „Аустрия“ (Виена), където е фамилният дом на родителите му от повече от десетилетие. За него бившият немски национал казва: „Не спира да работи от сутрин до вечер. Мисли основно и само за футбол, а погледът му за играчи и отбори е много остър. Впечатляващо за човек, който не е играл професионално и е съвсем млад.“.
 

С Торстен Финк
––––––

Отново не става шампион (второ и трето място), но е удовлетворен от работата в Австрия. „Работих у дома. Ставах сутрин в собствения си апартамент, отивах на работа… Това във футбола не се случва често, обикновено си на път, някъде на ново място твърде често.“.

Преди повече от месец той си беше осигурил титлата на Словакия със „Спартак“ (Търнава), на който преди сезона никой не даваше шанс дори за място в тройката. Стори го 4 кръга преди края, но реално още след редовния сезон с преднина от 9 т., тимът му бе непоклатим. Далеч по-убедително от „Лудогорец“ срещу новия му отбор ЦСКА, например (1 т. след редовния сезон). Цели 45 години този клуб от Търнава не бе ставал шампион.

 

Но около празненствата за титлата, Нестор Ел Маестро обяви, че си тръгва. Бе го решил отдавна.

„Сърцето му казваше да остане, но разумът – време е за промяна – пише на 21 май „Профутбал“, словашки специализиран сайт. – Каза, че това е най-добрата стъпка за него, въпреки създадената синергия между треньор, фенове и клуб. И не спомена и дума за проблемите му с ръководството.“.

Те тръгват през януари, когато не го пускат да стане треньор на „Щурм“ в Австрия.

„Оставам си малък треньор в малка лига“, казва в едно интервю тогава, видимо обиден.

Това е отзад напред. Шампион на Словакия е първата титла във визитката му в първия сезон като самостоятелен, главен треньор.
 

В Търнава печели всички със сърцатата си работа и мотивацията на отбора му. Понякога изглежда като луд човек, катери се по скамейката на резервите, празнува с феновете… На партито за титлата се появи в костюм на Супермен, което подлуди агитката.

Говореше се допреди дни, че ще отиде в „Унион“ (Берлин) от Втора Бундеслига, препоръчан лично от Сломка. Оказва се, че е предпочел ЦСКА в България.

И още един детайл – с него навсякъде е брат му Никон Ел Маестро, който на 3 юни навърши 25 години. До 18-ата му годишнина бе смятан за вундеркинд на терена, а видеата му в You Tube  имаха стотици хиляди гледания. Израснал в академията на „Аустрия“, той бе следен от скаути на грандовете на Европа, но контузия го спря от големия футбол като играч.

Двамата братя Нестор и Никон ел Маестро
……………………..

На 23 г. стана асистент на брат си в Търнава, а сега вероятно ще тръгне с него и за София.

Странни птици са тези Ел Маестро.

Като започнеш от името…

А какво да очакваме от тях – това е въпрос за поне 100 000 лева в популярното предаване, от което можеш да си тръгнеш богат.