Жена с рак на гърдата се самоизлекува с чудодеен метод | Temaonline.bg

1
310
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Жена с рак на гърдата в напреднал стадии се излекува напълно с автоимунна инжекция от нейни Т-клетки – и от два месеца тя е напълно здрава – първият подобен случай в света.

52-годишната Джуди Пъркинс, майка на две деца от Флорида, изгубила всяка надежда след като 7 типа химиотерапия се оказали безсилни пред туморните клетки и тя развила  в черния дроб тумор с големината на юмрук и лекарите и давали само два месеца живот. .

През 2003 г. тя се подложила на мастектомия, след като била диагностицирана с рак на гърдата. Близо десет години болестта останала без рецидиви, но през 2013 г. се завърнала агресивно и медицината е безсилна срещу тови тип скоротечен рак.

Но тя успяла да победи болестта, след като се съгласила лекарите да приложат нов революционен метод на лечение, наречен „Осиновен трансфер на клетки“ (ACT – adoptive cell transfer), а сега тя от две години тя е напълно напълно здрава, спортува редовно и прави дори 40-километрови преходи с каяк. 

При този метод лекарите отстранили тумор от гръдния кош и извадили от него здравите клетки, които били в състояние да разпознаят зловредните ракови клетки.    След 8 седмици лекарите от Националния раков институт в Мериленд отгледали от тези Т-клетки  армия от 82 млрд. клетки и след това ги инжектирали обратно в гърдата, подсилвайки имунната й система против рак.    

Сега специалистите от Националния институт по рак в Мериленд твърдят, че възстановяването й е „забележително“ – от две години в тялото й няма ракови клетки. Те планират да започнат мащабни клинични експерименти.

Д-р Стивън Розенберг, шеф на хирургията в института, посочи, че терапията още е в експериментална фаза, но „съществува потенциал за смяна на парадигмата в лечението на рака – уникално лекарство за всеки пациент. Това е нещо много по-различно от всички други подходи“.

Лечението разкрило, че 23-процента от лимфоцитните клетки на Пъркинс Tбили здрави и можели да атакуват генетичните мутации, характерни за рака. Лекарите атакували 4 от нейните 62 мутации и след една година туморите изчезнал напълно. 

По време на експеримента в лабораторни условия се „отглеждат“ клетки със специална мутация, които после се инжектират в тялото на пациента. Специалистите наричат тази нова имунна терапия „жив наркотик“ (living drug). Имунотерапията работи по следния начин: лекарите вземат проби от първичния тумор и метастазите му, като извличат от тях имунни клетки (туморно атакуващи лимфоцити), които са опитали да унищожат рака, но не са успели. Те отглеждат милиарди от тях в лабораторията. Междувременно анализират основните мутации, характерни за тумора, и избират тези клетки, които могат да ги атакуват. Въпросните имунни клетки се връщат обратно в организма на пациента и унищожават раковите клетки.

 

 

Вляво: На скенера се виждат тумори в гърдата (горе) и метастаци в черния дроб (долу). Вдясно: 14 месеца по-късно лечението показва, че всички туморни клетки са изчезнали

–––––––––
 

Този успех подхранва надеждите, че имунотерапията ще проработи и при други пациенти с рак в напреднал стадий и че може да се приложи и към трудно лечимите видове рак на яйчниците и простатата. Те са предизвикателство за медицината, тъй като имат сравнително малко на брой мутации и на имунната система й е трудно да ги „разпознае“ сред здравите тъкани на органите.

Имунотерапията, която включва стимулиране на естествената защита на организма за борба с рака, отдавна се използва за справяне с някои видове рак. Въпреки това до този момент резултатите от подобно лечение не дават 100% резултат. Статистиката сочи, че повишаването на имунната система влияе благотворно при 10% при пациентите с рак на простатата. В повечето случаи лечението на рак на гърдата се е оказвало неефективно.

„Това е експериментално лечение и все още сме далече от новината, че сме открили лек за рака. Все пак обаче има категорични доказателства, че именно тази имунотерапия е успешна“, каза д-р Розенберг.

„Специалистите наричат този метод „разширена ремисия“, но аз го наричам „лечение“ – казва д-р Розенбърг.