Нингу – ледената пещера в Китай, която никога не се топи!

1
148
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

По протежение на планините в китайската провинция Шанси се намира най-голямата ледена пещера в страната – Нингу. Разположена е на 85 метра дълбочина, а формата ѝ наподобява кегла за боулинг. Според учените се е образувала преди около 3 милиона години.

входът към пещерата НингуСнимка: www.express.co.uk

Стените и подовете на пещерата са покрити с дебели слоеве лед и в нея може да се видят огромни ледени сталактити. Но това, което я прави наистина уникална не са размерите, а фактът, че тя остава замръзнала дори и през лятото, когато температурите достигат високи стойности!

сталактит – образувание, висящо от таваните на пещерите. Терминът се използва за първи път от датския натуралист Оле Ворм през 1655 година.

Снимка: www.amusingplanet.com

Снимка: www.amusingplanet.com

В Исландия, Аляска или северните части на Русия например, също могат да се видят множество ледени пещери. Общото между тях са районите, в които се намират – територии с целогодишно ниски температури, което от своя страна спомага за запазването им през цялата година. Но Нингу доказва, че и в район с по-топъл климат могат да съществуват подобни пещери.

Снимка: www.amusingplanet.com

Снимка: www.amusingplanet.com

Повечето от тези пещери са известни още и като ‘ледени капани’, защото благодарение на ‘комините’ си студеният въздух навлиза без проблем в тях през зимата, но не и топлият през лятото!

Как е възможно това?

През зимата студеният плътен въздух пада ниско до земята, измествайки постепенно топлия и същевременно не толкова плътен въздух нагоре, докато той не напусне пещерата през някои от ‘комините’. През лятото плътността на студения въздух е тази, която му позволява да остане в пещерата, а по-топлия и лек въздух трудно може да навлезе в нея.

Снимка: www.amusingplanet.com

От друга страна ледът в пещерата действа като буфер, който спомага за поддържането на постоянно ниската температура във вътрешността. Дори и малкото навлязъл топъл въздух в пещерата бива охладен от леда и така той няма възможност да предизвика съществено покачване на температурата. Разбира се, част от леда се разтопява, но температурата остава сравнително постоянна.

Снимка: www.amusingplanet.com

Снимка: www.amusingplanet.com

През зимните месеци действа обратният механизъм: с навлизането на много студен въздух, течната вода в пещерата замръзва, освобождавайки известно количество топлина. По този начин не се позволява достигането на твърде ниски стойности на температурата в пещерата.

Снимка: www.amusingplanet.com

Образуването и запазването на ледените пещери е резултат от деликатния баланс между няколко фактора. Така например, през зимата планините трябва да са покрити със сняг, а през лятото са необходими достатъчно високи температури, за да може да се разтопи, но не твърде високи, за да не се образуват горещи въздушни потоци, които по-лесно биха навлезли в ледената пещера.

В пещерата Нингу са поставени около 200 цветни крушки, които я ‘оцветяват’ в най-различни светлини. Отворена е за посещения в периода от май до октомври, като дневните ѝ посетители са около 1000.

Снимка: www.dailymail.co.uk