Оптимизирайте работата на телефона си – 17 топ съвета

2
243
Добави коментар
epis
epis

Може би всеки от нас е чел книжката с инструкции за новия си смартфон, но някои хитрини не са част от съдържанието й.

Когато се сдобием с нов мобилен телефон, първата ни работа е да установим с какви функции разполага той, как може да ни бъде полезен и доколко е подобрен моделът. Поглеждаме и към упътването в книжката с инструкции, но обикновено не вникваме толкова в съдържанието й, или просто разчитаме на практическата страна на нещата – да се запознаем ръчно с устройството.

Има полезни съвети обаче, които трудно ще откриете в писмените ръководства, предоставени така любезно от производителите. С тяхна помощ вие ще оптимизирате дейността на телефона си, така че той да е по-бърз, да издържа по-дълго време и да ви служи вярно.

Увеличаване на паметта Възможността да се съхраняват повече снимки, музика или видеа се харесва на всекиго. Паметта е нужна и при работата с множество приложения. В оперативната памет (RAM) информацията се съхранява временно, когато се извършват дадени дейности. Ако правите редакция на видео или снимка, приложението използва временната памет, а когато завършите работата си, тя се записва в дълготрайната памет на устройството.

1. Допълнителна памет

Ако редовно ви се налага да триете снимки, защото нямате никакво място, явно ще трябва да се сдобиете с допълнителна памет. Вградената си има определен капацитет, който се изчерпва бързо. Може да си закупите карта памет, за да увеличите пространството си и спокойно да добавяте нови файлове.

2. Без анимации

Ако искате да си спестите ценни ресурси за телефона, посетете настройките на „Опции за разработчици“, последвайте „За телефона“ и цъкнете няколкократно върху софтуерния номер, за да влезете в ролята на разработчик. Върнете се в настройките на „Опции за разработчици“ и отворете секцията за графики. От нея може да спрете всички видове анимации.

3. Спрете неактивните приложения

Ако бъдат стопирани, те няма да товарят паметта и ще освободят място за други по-важни към момента. Доста от апликациите функционират, дори когато не са стартирани – на фонов режим.

Бързина на зареждане 4. Пестене на енергия

Много ефективно решение тук е преминаването в режим „самолетен полет“. Той спомага за намаляването на изчерпването на батерията, което иначе се осъществява с различни безжични мрежи в близост до нас. Телефонът ни води непрестанна комуникация с клетъчната система, с безжичните Wi-Fi мрежи, а и с наличните в периметъра Bluetooth-и. Ако го ограничим, той съсредоточава вниманието си върху пестенето на енергия.

5. Бързаме и искаме батерията да се пълни мигновено

Можем да увеличим бързината на зареждане на батерията на смартфона – с около 25 процента. Тогава ще трябва да използваме USB портовете по-рядко, а вместо това е препоръчително да разчитаме на стандартното зарядно – в контакта. Подаването на електричество към мобилното устройство е по-рентабилно и отговаря на нуждите за бързо зареждане. USB портовете са предимно с цел пренос на данни, освен че ни помагат в спешни ситуации, когато сме останали без заряд в батерията. Стремете се също да се доверявате основно на зарядното от самия производител, а не на негови неизвестни заместители.

/> 6. Защита от прегряване

Ако телефонът ни е подложен на излишно загряване, това не е благоприятно за батерията. Нормалната температура осигурява добро функциониране на акумулаторните процеси. Понякога един калъф в летните горещини може да утежни положението и дори да направи зареждането по-бавно.

Удължен живот на батерията 7. Яркост до минимум

Ако сведете яркостта на дисплея до минимум, то консумираната енергия ще бъде в доста по-умерени параметри. Всеки смартфон разполага с автоматичен контрол за регулиране на яркостта, но не разчитайте на него, а въведете настройките собственоръчно.

8. Спрете Bluetooth и Wi-Fi

Ако в момента не се налага да използвате външно устройство или хендсфри, които се свързват чрез Bluetooth, може да спрете тази безжична връзка. Когато телефонът ви се опита да установи контакт с тях, той има потребност от енергия и черпи от заряда на батерията. Когато сте навън или в движение, докато пътувате, е напълно излишно Wi-Fi опцията ви да бъде включена. Стартирайте я при нужда, когато сте в обхвата на услугата.

9. GPS-ът също е консуматор

Употребявайте го при необходимост. Може да ограничите някои приложения при локализиране на местоположението ви.

10. Рядка употреба на вибрацията

Тя хаби доста сериозно количество ток от батерията, защото задвижва апарата да се тресе при звънене или други функции, с помощта на едно малко моторче.

11. Прекратете излишните известия

Приложенията натоварват процесора, а и потреблението на енергия. За да намалите разхода, бихте могли да изключите онези, които не използвате сега. В противен случай апликациите няма да спрат да търсят ъпдейти, да събират информация и да ви подават новини и сигнали. Повечето нотификации са напълно излишни и спокойно може да минете без тях.

12. Имейлите могат да почакат

Това не се отнася до хората, които са в постоянна връзка със своите партньори и колеги. Бизнесът го изисква и тогава няма как да пестите от батерията. Ако имейлите не са от съществено значение за вас през деня, може да си позволите и да не бъдете уведомявани на секундата. Проверете опциите електронната ви поща да се обновява на по-дълъг интервал от време.

13. Режим на запазване на енергията

Повечето модели разполагат с готов режим за запазване на енергията, който ще ви даде шанс да спестите известни ресурси. Най-важните функции ще работят – разговори, съобщения.

14. Спрете телефона си

Вероятно този съвет ще ви хвърли в шок, но не бързайте да се притеснявате – никой няма да ви отнема връзката с останалия свят. Изключете телефона си, само ако знаете, че в следващите часове няма да го използвате. Може да се касае за продължителна среща или за почивка. Понякога може да го направите, ако нямате покритие, защото устройството ви не спира да търси станция, към която да се свърже.

15. Правилно зареждане

Литиево-йонните батерии не трябва да стоят на минимален капацитет за дълго. Зареждайте периодично и не ги оставяйте празни.

16. Снимки без светкавица

Тя не щади батерията, защото има нужда от повече енергия при снимане. Спестете си я, когато сметнете, че не ви е толкова важна.

17. Без екстремни температури

Всяка крайност е нежелателна – нито сериозната и пряка слънчева светлина е удачна, нито минусовите температури.