Русия първа се класира на осминафиналите | Temaonline.bg

1
189
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Домакинът на световното първенство Русия спечели втора победа от началото на турнира, налагайки се с 3:1 над Египет. Сборная пречупи вдъхновеният африкански тим в рамките на 13 минути в началото на второто полувреме, когато отбеляза и трите си попадения.

Фатхи си вкара автогол секунди след подновяването на играта, а другите два гола бяха дело на Денис Черишев и Артьом Дзюба, които както и срещу Саудитска Арабия, бяха с ключова роля.

Дошлият с големи надежди за добро представяне египетски тим остава с шансове да продължи само на теория след втора поредна загуба. „Фараоните“ трябва да чакат помощ от Саудитска Арабия и въртележка в посления кръг. Освен това Египет остава без победа на световни финали и след шестия си мач.

Селекционерът Станислав Черчесов направи две промени в състава в сравнение с единайсетте, които започнаха срещу Саудитска Арабия. Денис Черишев замени контузения Алан Дзагоев, докато Артьом Дзюба беше предпочетен да води атаката вместо Фьодор Смолов.

Най-значимата промяна в тима на Египет беше появата на голямата звезда Мохамед Салах на мястото на Амр Уахда.

Подкрепяни от близо 65 хиляди души на стадион „Крестовский“, руснаците започнаха със самочувствие и в първите 15 минути диктуваха случващото се на терена. Александър Головин, Роман Зобнин и Юрий Газинский успяха да спечелят битката в средата на терена и това даде предимство на Русия.

Въпреки по-доброто начало играта на руския тим се свеждаше само до центриране на топката към Дзюба. Нападателят обаче беше много добре пазен от централните защитници Хегази и Габр.

Единствените моменти, в които Русия застраши вратата на Ел Шенауи бяха след статични положения. При едно от тях ветеранът Сергей Игнашевич стреля с глава, но стражът на Египет се справи.

След 25-ата минута Египет изравни играта и започна да играе с по-голямо самочувствие, но Салах остана изолиран и играеше прекалено малко с топката. Все пак всеки досег на звездата на Египет с топката се случваше нещо интересно. Няколко пъти Салах успя да създаде опасности, заедно с Мохсен и Трезеге.

В 40-ата минута пред Салах се откри най-добрата възможност, когато нападателят се завъртя бързо около оста си и стреля с левия крак, но топката премина встрани от целта.

На почивката нито един от треньорите не предприе промяна, но след 15-минутната пауза Русия започна по-добре. По-малко от две минути бяха нужни на руските играчи, за да поведат в резултата, което стана с голяма помощ на Египет.

След слаб изстрел на Головин, капитанът на египтяните Фатхи опита да избие топката, която отиваше към Дзюба, но вместо това я прати неспасяемо в собствената си врата.

Автоголът на Египет стана петият от началото на турнира, като по този начин Русия 2018 е само на един от абсолютния рекорд на световни първенства поставен във Франция през 1998 г. (6).

Попадението на Русия даде още по-голямо самочувствие на играчите в червено и те нямаха никакви проблеми да контролират двубоя. Играчите на Станислав Черчесов получиха и повече празни пространства, които използваха много умело в половината на египтяните.

В рамките само на три минути Русия нанесе решителен удар върху амбициите на Египет с нови два гола. В 59-ата минута Черишев удвои преднината на домакините, след като получи много хубав пас от Марио Фернандес, върнал топката към точката на дузпата и с плътен шут по тревата се разписа.

Третият гол за Русия беше дело на Дзюба, който вкара във втори пореден мач. Централният нападател получи пас от Иля Кутепов от половината на руснаците, пребори се с Хегази във въздуха и хладнокръвно завърши – 3:0.

Попадението на Дзюба изравни рекорд на Италия от 1934 г. за осем гола на страната домакин на световното след първите два мача. От тогава (84 г.) домакинът никога не е вкарвал толкова в първите си две срещи.

Също така руският тим отбеляза повече попадения, отколкото в последните си две участия на световно (2002 и 2014) общо, когато имаше шест гола.

Едва след като губеха с 0:3 египетските футболисти отново се сетиха да нападат към вратата на Русия. Мохамед Салах поведе своя отбор и в 73-ата минута успя да спечели дузпа.

Салах беше задържан от Головин на границата на наказателното поле, но халфът на Русия не го пусна и на влизане в пеналта. Първоначално реферът Енрике Касерес отсъди нарушение на границата на наказателното поле, но после получи информация от видео асистентите и коригира решението си на дузпа.

Това беше десетото решение от началото на световното, което се взима с помощта на системата VAR.

Салах застана зад топката и с мощен удар с левия крак намали резултата, връщайки минималните надежди на Египет. Нападателят стана и третият египтянин, който вкарва на световни финали след Абделрахман Фози (1934) и Магди Адеб Ел Гани (1990).

До края на мача Египет се хвърли в предни позиции, евентуално да търси втори гол и увеличаване на интригата, но остави доста празни позиции в своята половина. Русия направи няколко опита да се възползва, но стигна само до разбърквания пред Ел Шенауи.

В последния си мач в груповата фаза Русия ще спори за първото място с Уругвай, като двубоят е на 25 юни на „Космос арена“ в Самара. Египет пък се изправя срещу Саудитска Арабия. Преди това урусите и саудитите се срещат, като двубоят е в сряда в Ростов.

Египтяните завършиха мача със само един точен удар, който се оказа и дузпата на Салах. По всички показатели Русия надигра африканците, като единствено Египет имаше по-голямо притежание на топката.

Футболистите на Станислав Черчесов избягаха и с пет километра повече от съперниците си, показвайки много вдъхновена игра.