Германски компютър обяви Испания за световен шампион | Temaonline.bg

1
158
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

РУСИЯ 2018
Германски компютър обяви Испания за световен шампион
На второ място е Германия със 17.1 %, следват бразилците с 12.3%, Франция с 11.2% и Белгия с 10.4%.

22 Юни 2018 13:38
0

принтирай

|

текст

Изкуствен интелект, използван от Техническия университет в Дортмунд, Германия, даде в проценти предвижданията си за шансовете на отборите на Мондиал 2018.

Според прогнозите на спортните фенове, които залагат при букмейкърите, безспорен фаворит е Бразилия, като вероятността това да се случи е 16,6 % , на второ място е Германия с 12,8 % и Испания – 12,5 %.Но изкуственият интелект е в състояние да анализира и да прецени пълната база от исторически данни и факти, както и медийни източници. Точно това е направил екипът Андреас Грол  от Техническия университет в Дортмунд. Грол използва комбинация от метода на машинното самообучение с бази данни и конвенционална статистика, наречен „Случайна гора“ (Random-Forest), чрез който може с доста голяма вероятност да бъде идентифициран най-вероятният нов световен шампион.

 
Грол и колегите му стартират прогнозизата си с използване на множество фактори, които имат косвено въздействие върху крайния резултат – като БВП и население, класиране на отбора в ранг листата на ФИФА, както и по-съществени като средна възраст на отбора, брой на играчите, участвали в Шампионска лига и прочее.Много важен фактор за тази прогноза е включването в анализа на структурата на финалния турнир в Русия. Така например специално за Германия Грол споменава, че след като Германия преодолее груповата фаза, ще попадне на много силен отпор във фазата на директните елиминации. Според Грол шансът на Германия да направи това и да стигне до финала се равнява на 58% , докато за Испания този шанс е 73%. 

Методът на „Случайното дърво“ позволява изкуственият интелект да разиграе десетки хиляди варианти, като специално за „Русия 2018“  г. са разиграни 100 000 симулативни варианта на мачовете в групите и комбинации от възможни двубои в елиминациите.

Всичко това е дало следните резултати:

Испания е с най-голям шанс за световната титла в Русия – 17.8 процента.

На второ място е Германия със 17.1 %, следват бразилците с 12.3, Франция с 11.2 и Белгия с 10.4.

Но как ще се развият събитията и дали изкуственият интелект ще познае ще стане ясно на 15 юли, когато на стадион „Лужники“ в Москва ще се играе финалът.