Страшно много хора имат непоносимост към глутен, но не знаят затова. Ето как да разберете – 5 симптома, които говорят за…

1
261
Добави коментар

Всеки ден имаме повече информация относно този проблем – непоносимост към глутен, както и хората по-често имат това състояние

Така че много от нас си задават въпроса дали те е необходимо да се откажат от храни, съдържащи глутен.
Някои от нас вече са елиминирани глутеня от диетата си, даже и без никакви проблеми. Ето защо днес искаме да говорим по-подробно на тази тема.

На първо място е необходимо да разберете какви са точно симптомите. Преди това, важно е да се отбележи, че между непоносимост към глутен и цьолиакия, има голяма разлика. Във втория случай, ние говорим за поредица от патологични реакции, които дават да се разбере, че в тялото ни, че нещо не е наред.

Те са толкоз силни, че при настъпване на подобна криза има риск за човешкия живот.В първия случай, симптомите на непоносимост към глутен са доста умерени. Глутенът е гликопротеин, който се свързва с водните молекули, образува се гел.

5 признака, че имате непоносимост към глутен

Това води до трудността в храносмилането. Повечето глутен има в зърнените култури. Няма значение дали те са били подложени на механична или термична обработка. Трябва да се помни, че повечето от полуготовине продукти също съдържа този елемент. Ето и симпотмите на непоносимост към глутен!

1. Нарушения в храненето

Може да се твърди, че е нарушеното храносмилане са основният симптом на непоносимост към глутен. Това би могло да се прояви със симптоми като газове, запек или диария. Тези симптоми могат да се редуват на периоди.

Вижте и това: Прясна салата на прозореца за 12 дни! Пушачите и онкоболните трябва да ядат всеки ден от това растение (СНИМКИ)

2. Настръхване на кожата на ръцете

Научното наименование на това явление е кератоза пиларис. Понякога това е от силни и ярки емоции, когато слушаме любима песен. Но такава реакция се наблюдава и без видима причина.

3. Умора

Човек често изпитва умора без видима причина след хранене.

4. Световъртеж и главоболие

Това се дължи на факта, че глутенът може да доведе до появата на такива разстройства. За разлика от умората, главоболието и световъртежа не се явят веднага след хранене. Ето защо, може да премахнете менюто си храни, които съдържат глутен. Ако след това вашето здраве се подобри, е вероятно причината за симптомите да се крие в глутена. Това значи, че е необходимо да се въздържате от такива храни и за в бъдеще.

5. Хормонални нарушения

Що се отнася до човешкия хормонален фон, непоносимостта към глутен често причинява симптоми като:

-изразен предменструален синдром
-поликистозни яйчници
безплодието без видима причина

Ако тези нарушения са предизвикани от непоносимост към глутена, вашият гинеколог ще ви помогне да изберете подходящите естествени средства, за да се лекувате.

loading…