Краставиците ми залиняха, а при съседката беше гора. Каза ми тайните си – без химия вече раздаваме на родата

1
209
Добави коментар

Краставиците не са от най-претенциозните растения, но и те искат своето. До този извод рано или късно стига всеки градинар любител.

При нас тази година всичко вървеше идеално до последните градушки и вече беряхме чудесни краставици от сорта „Гергана“, който е любим на цялото семейство. Градушките обаче поразиха доста листната маса и растенията ни залиняха. В съседния двор обаче – точно обратното – избуяха като гора. Питахме съседката и тя разкри своите простички тайни, с които няма никакви грижи за отлична реколта.

Още след засаждането, тя полива корените с разтвор на калиев перманганат и вода (0,3 грама в 10 литра), като добавя и кофичка кисело мляко. След това, през 15 дни редува до края на кампанията следните 3 пръскания.

1. Разтвор от лукови обелки (половин килограм обелки се накисват с вода за 1 денонощие, след което се кипват, охлаждат, прецеждат и се разреждат с вода в съотношение 1:10.

2. Настойка от змийско мляко – половин килограм зелена маса се накисва за 3 дни във вода, прецежда се, разрежда се с вода 1:15 и се пръска.

3. Разтвор от кисело мляко и аспирин – 1 кофичка мляко и 1 таблетка аспирин в 5 литра вода. Важно условие за добрата реколта от краставици е и подхранването на корените. Отличен резултат дава следният метод. Напълнете кофа с вода до две трети и накиснете в нея кори и остатъци от черен хляб. Затиснете го и оставете кофата на топло за около седмица, за да ферментира. Прецедете и разредете с вода 1:3. На всеки корен налейте по 1 кофичка от кисело мляко от подхранката.

Резултатът е гарантиран, ние вече раздаваме на цялата рода.

loading…