Алуминиеви радиатори – предимства и недостатъци

1
249
Добави коментар
lkalapchieva
lkalapchieva

Популярността на алуминиевите радиатори се дължи на редица несъмнени предимства.

Алуминиеви радиатори – предимства
Алуминият осигурява:

Висока пластичност, което прави възможно намаляването на трудността при производството на отоплителни уреди, поради което цената на продукта е по-ниска от тази на радиатора, изработен от друг метал;
Високо топлоотдаване при относително малките му размери;
Ниско тегло, улесняващо транспортирането и монтажа на радиаторите;
Способност за кратък период от време да реагира на промените в температурата на топлоносителя;
Оптимално съотношение между топлинната енергия и разходите;
Естетичен вид благодарение на възможността за нанасяне на стабилни прахови покрития, които запазват яркостта на цвета за дълъг период от време.

За разлика от радиаторите, направени от чугун и стомана, инсталирането на алуминиев радиатор ще отнеме не само по-малко време, но и по-малко енергия. Това може значително да намали разходите за създаване на системата и нейната подготовка за незабавна експлоатация.

Сглобяване на няколко ребра в един алуминиев радиатор:

 

Заслужава да се отбележи и фактът, че алуминиевите радиатори са по-естетични. Производителите могат да правят радиатори с почти всяка форма, а цената на алуминиевите отоплителни уреди ще задоволи много потребители.

При производството на радиатори, вътрешната повърхност задължително се покрива със защитен филм, тъй като алуминият е сравнително активен метал. Това му помага да се справи с въздействието на кислорода и водата.

Освен това алуминиевите радиатори използват принципа на конвенционално загряване, което предотвратява натрупването на прах между секциите.

Алуминиевите радиатори – недостатъци

Неправилно подготвената или с лошо качество охлаждаща течност може да причини електрохимична корозия на радиатора. Затова киселинността в течността трябва да бъде нормална. Съставът не трябва да съдържа ръжда и други твърди частици, които могат да надраскат вътрешната повърхност на радиатора. Това е особено важно за потребителите на централно отопление, които не могат да влияят на състава на охлаждащата течност в отоплителната система.
Препоръчва се свързването на алуминиевите конструкции с тръби от същия материал, тъй като контактът с други метали може да причини корозия.
Алуминиевите радиатори могат да се повредят поради силен спад на налягането в системата, който се случва например при проверка на отоплителните системи. Тънките стени на панелните радиатори ограничават работното им налягане до 0,4 Pa като съществува опасност и от хидравличен удар при рязка промяна на налягането в системата. Независимо от голямото предлагане на различни отоплителни уреди, алуминиевите радиатори пазят стабилните си пазарни позиции. Това се дължи не само на добрите им характеристики, но и на непрекъснатото подобряване на техническите им параметри.

Можете да разгледате тук и гамата от алуминиеви радиатори, които ние предлагаме.