Социални мрежи – изработка, популяризация – Маркетинг и реклама

1
Добави коментар

Днес ви представям нашата нова гостенка – Ивелина Атанасова, консултант по е-Маркетинг на новата българска социална мрежа Contacto.bg.

Имам удоволствието да разговарям с Ива за мястото и ролята на социалните мрежи, и за ентусиазма и надеждите, свързани с новия български бизнес контактник. Да пожелаем успех на Contacto.bg и на младия, но изключително професионален екип!

1. Как придобиха първоначалната си популярност социалните мрежи – като среди за приятелско общуване или за установяване на бизнес контакти?

Обосновката, която wikipedia дава за понятието е:

“Социалната мрежа е социална структура от възли (представляващи предимно отделни хора или организации), свързани по специфични типове възли като идеи, виждания, финансови облаги, приятелство, традиции, хипервръзки и други.”

Първоначално идеята на “социалните мрежи” е потребителите да споделят интересна информация помежду си, като предлагат линкове към интересни публикации в интернет, но успоредно с нарастване броя на потребителите на социалните мрежи нараства и тяхната популярност. Колкото по-посещавана е социалната мрежа, толкова е по-висок нейния рейтинг и съответно ще привлече по-голям брой потребители, това става причина постепенно мрежите да навлизат и в бизнеса.

Към момента членовете на онлайн общностите надхвърлят 2/3 от всички интернет потребители, като за 2008г. Nielsen Online установи, че в световен мащаб социалните мрежи бележат най-голям ръст на новите потребители сравнено с електронните пощи, софтуера, търсачките и интернет порталите и общностите. Дори леко изкривени от факта, че голяма част от потребителите притежават профил в няколко различни социални мрежи, данните са индикатор за постоянна възходяща тенденция на социалните мрежи.
2. Кои са в момента най-посещаваните социални мрежи по света и у нас?

Без съмнение Facebook, My space и Twitter, wordpress.com, wordpress.org водят в класацията за най-популярни социални мрежи в световен мащаб, като само потребителите на Facebook са над 200млн., a най-известните “Social Bookmarking Sites”, използват се за сортиране на интересни линкове и новини в зависимост от предпочитанията на аудиторията си – бонус популяризиране на съответния сайт, към който има линк са: digg.com, Technorati.com, reddit.com , Propeller.com и Del.icio.us.

Някои от най-известните социални мрежи в България са: sladur.com – сайт за запознанства; vbox7, копира концепцията на YouTube, bg-mamma.com; Edno23.bg – социален микроблог; blog.bg и т.нар. “Social Bookmarking Sites” –: svejo.net, dao.bg, ping.bg, pipe.bg, novinitednes.com, favit.com

В България Contacto.bg е на път да се превърне в една от най-голямите бизнес социални мрежи.
3. Има ли страни, в които социалните мрежи и участието в тях не са толерирани?

Социалните мрежи дават голяма свобода на словото и това предoпределя те да са силно развити в демократичните държави и нетолерирани от различни недемократични правителствата.
4. Сподели с нас нещо от историята на социалните мрежи в България?

Като цяло голяма част от българите ползват световните социални мрежи и при силната конкуренция на Facebook голяма част от българските се провалиха – atol.bg, desk.bg и т.н. Причината е че социалните мрежи за забавления надхвърлят пределите на страните си. Тази зависимост обаче не валидна за локалните бизнес социални мрежи, защото много или малко бизнес контактите остават на национално ниво.
5. Как се роди идеята и кой стои зад проекта “Contacto.bg”? Какви цели си поставят създателите му, какво е сегашното му състояние и как мислят да го развиват в бъдеще?

Идеята за Contacto.bgсе роди в Германия, където хората активно разменят идеи и знания, питат и получават отговори на своите въпроси по интернет, където бизнесът е модерен, където бизнесът в интернет е също толкова сигурен, както и реалните контакти. Това всъщност е и нашата визия за развитие на Contacto.bg в България. Зад Contacto.bg стоим 3-ма души – Мартин Панайотов, основателят на сайта, Ивелина Атанасова в ролята на еМаркетинг консултант, реклама и връзки с потребителите и Влади – нашият IT специалист. Въпреки привидно различните ни интереси и познания и тримата имаме обща визия за бъдещето на сайта.

Основните цели, към които се стремим, са:

Да дадем място за среща на бизнеса и професионалистите в България;
Да предоставим на бизнеса всички необходими инструменти за интернет присъствие;
Да стимулираме споделянето на ноу-хау в България.

6. Как привличате нови членове?

Към момента се придържаме по-скоро към различни Guerrilla практики, за да привлечем нови клиенти, отколкото да влагаме солидни финансови ресурси. Използваме по-скоро креативността си и времето си, за да привлечем нови потребители. Използваме активно мейл-кампанията, всеки месец подаряваме книга, излязла през последния месец на актуална бизнес тематика на най-активните си потребители, участваме в различни форуми, социални мрежи и блогове, като всеки от нас води и собствен такъв.

В близките месеци сме планирали различни оптимизации по сайта, целящи не само по-добрата комуникация с настоящите ни потребители, но и по-лесната навигация на сайта.
7. Ако съм известна бизнес или обществена персона, сигурно съм ценна за социалната мрежа, но тя крие и редица рискове за мен – като публикуване на прекалено лична информация, с която други могат да злоупотребят, необходимост от инвестиция на време и други? Как може да бъде убеден един такъв човек да стане член на социалната мрежа?

Всъщност регистрацията в Contacto.bg отнема не повече от минута като всеки потребител сам избира каква информация да публикува за себе си и дали тя да се индексира в google, така че профилът му да бъде откриван по-лесно и да бъде достъпен за търсещите комуникация с него, дали данните му да бъдат показвани само на потребителите в мрежата, които той е одобрил за свои контакти или да не се показват изобщо – в този случай, че бъдат използвани само и единствено за администраторски цели – за мен като маркетьор статистиката и анализите са винаги на първо място J

Целта на нашата социална мрежа обаче е потребителите ни да се „рекламират”, да намерят нови бизнес партньори и да направят нови бизнес контакти. Ето защо акцентът е поставен върху съвременната и лесна за ползване система за постоянна актуалност на виртуални визитки. Така потребителите ще могат винаги да имат най-нова информация за своите бизнес контакти: актуална месторабота, променени телефони, мейли и т.н. Традиционните визитки все още работят, но те вече не са единственият сигурен контакт за бизнес общуване. Contacto-визитката работи онлайн 24 часа дневно седем дни в седмицата . Тя печели за собственика си, дори когато той си почива…

Според резултатите от проучване на консултантската компания “Harvey Nash” една четвърт от работодателите използват социалните мрежи Twitter, LinkedIn и Facebook, надяваме се скоро и Contacto.bg. Това е причината да имаме блок, на който се публикуват свободни работни позиции. Целта ни е да се обедини всичко на едно място, както търсещите работа така и работодателите, като бъдещият работодател ще има възможност посредством форумите ни да си изгради впечатление за кандидата далеч преди първото интервю, а защо не и „да открадне” блестящ служител на конкуренцията. Бихме желали нашата бизнес социална мрежа да е полезна както на хора, които вече са с утвърдени позиции в своя бранш, така и за тези, които тепърва започват своята кариера.
8. Какви възможности може да предостави участието в социална мрежа на фирмения маркетинг? Какво време и усилия е необходимо да вложим? За какви фирми е удачно това? Достатъчно добре развити ли са нашите социални мрежи, за да има определен маркетинг ефект?

Социалните мрежи са добра възможност за хората, които искат да популяризират дейността си чрез фирмения си интернет сайт или блог, да привлекат бързо и безплатно определен брой (няколко десетки, няколко стотици, защо не няколко хиляди) посетители на страниците си.

Повечето социалните мрежи са с добър интернет рейтинг, което означава, че по правило привличат голям поток посетители и с малко вложено време и усилия успяват да разпространят информацията до огромен кръг от потребители.

Според проучване на emarketer.com около 10% от В2В и около 36% от В2С фирмите използват социалните мрежи за популяризиране на своя бизнес като тенденцията е процентът им да се увеличава.

Колкото до България, като малка страна в етап на развиваща се икономика, изоставаме с около 4-5 години и по отношение употребата на интернет. Добрата новина е че търпим възходяща тенденция J От 2000г до 2008г сме претърпели 450.7 % ръст на интернет потребителите. На срещата Интернет 2009 стана ясно, че през 2009г. младите хора, използващи интернет са вече почти уплътнени на 100%, така че растеж може да се очаква само в по-високите възрастови групи. Добрият маркетинг ще оказва по-силно влияние кой бранд, коя група ще бъде подбрана и за рекламодателя ще е важно да стигне до определена аудитория, а на пъблишърите – да предоставят възможности за това, така че българските социални мрежи, особено тясно таргетираните като contacto.bg тепърва ще набират скорост и ефектът от това очакваме да се усети в следващите година-две.