Козметика

2
Добави коментар
Cosmo
Cosmo

ЗИМНИ ГРИЖИ ЗА УСТНИТЕ

Кожата на устните:
Под кожата на устните отсъстват мастни жлези, спомагащи тя да не се цепи, да не се пука и да не кърви. Кожата на устните е много тънка и е лишена от естествена защита. Това е особено голям проблем през зимата, когато студът и вятърът допълнително изсушават нежната кожа. През този сезон грижите за устните са от най-голямо значение. Преди всяко излизане на студа устните трябва да се покриват със специален защитен крем с витамин А, но и това не винаги е достатъчно. Необходимо е да се храните с повече продукти, съдържащи витамин А.Съдържащи витамин А храни са кравето масло, цвеклото, морковите, червените чушки, зелето и др. Ако все пак,  устните ви още се пукат, лекарите препоръчват три пъти в седмицата да се поставя маска, богата на витамин F. Витамин F има в голями количества в изварата и меда, които се смесват в равни части. Така получената маска от извара и мед трябва да се държи върху устните половин час, след което да се махне, а това е много лесно и вкусно – просто се облизват устните.
Червилото също помага да се запази влагата в кожата на устните особено през зимата. Все повече козметични фирми обогатяват продуктите си със слънчеви филтри, които предпазват от ултравиолетовите лъчи. Обикновено червилата съдържат и необходимите на устните витамини, които ги поддържат сочни и през зимата, и през лятото. Колкото и полезно да е едно червило, то си има и отрицателните черти.
Според проучванията на козметолозите независимо колко качествено е едно червило, при непрекъснатата му употреба то убива пигмента на устните. Няма значение какъв цвят червило използвате, ако това продължава непрекъснато, неминуемо ще доведе до обезцветяване на устните, твърдят учените. Причините за това са няколко, но една от тях, звучаща и най-правдиво, е че допълнителната защита на устните води до затваряне на кръвоносните съдове по повърхността им  и те стават по-малко червени.