Правителството на Тереза Мей се разпада заради „Брекзит“ | Temaonline.bg

1
194
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Правителството на Тереза Мей се разпада заради „Брекзит“
Външният министър Борис Джонсън подаде оставка след като снощи правителството напусна и министърът на Брекзит Дейвид Дейвис заради разногласия с премиера и на негово място бе назначен Доминик Рааб

09 Юли 2018 14:37
0

принтирай

|

текст

 

Министърът по въпросите на Brexit на Великобритания Дейвид Дейвис подаде оставка. Причината – непреодолими различия с британския премиер Тереза Мей относно плановете за завършване на процеса на излизане на Обединеното кралство от ЕС, съобщава The Independent.

В мотивите за оставката си Дейвис изрично подчертава, че е изразявал често несъгласие с плановете на Мей за отношенията с Европейския съюз след Брекзит, както от въпроса с границата между Ирландия и Северна Ирландия (Дейвис не искаше запазване на митнически режим все едно Великобритания още е в ЕС) до плана за провеждане на преговорите с Брюксел.

Бившият вече британски министър изрично подчертава, че е дълг на торите да доведат до край „излизането на Великобритания от митническия съюз и общия пазар на ЕС“,  но подходът на Мей в този процес поставя Лондон в слаба позиция.

В писмото си Дейвис твърди, че предложението на Мей за създаването на зона за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС, която да установи правилата за търговия на промишлени стоки и селскостопански услуги ще доведе до още искания за отстъпки от страна на Великобритания. Според вече бившия министър решението поставя британската икономика в ръцете на ЕС и няма да върне искания контрол над собственото законодателство.

 Британският премиер в понеделник прие оставката на Дейвид Дейвис и му изпрати лично в писмо, в което се казва:

„Бих искала да ти благодаря за всичко, което направи през последните две години като министър, за да оформиш нашето напускане на ЕС“, казва Мей.

В писмен отговор Мей заямяма също така, че не е съгласна с мнението на Дейвис относно политиката на правителството, станала причина за неговата оставка.“Парламентът ще реши дали да подкрепи сделката на правителството, но тя несъмнено ще доведе до връщането на силите от Брюксел към Обединеното кралство“, пише в позицията си министър-председателят

Консерваторът Доминик Рааб ще наследи Дейвид Дейвис на поста министър по въпросите за Брекзит, предава телевизионният канал Sky News. Досега той бе министър на строителството.  Като депутат по време на референдума 44-годишният консерватор бе сред най-яростните привърженици на напускането на ЕС и винаги е подкрепял процеса на Брекзит. Той става част от Форин офис през 2000 г. и оттогава е имал няколко важни изяви в чужбина начело на британски делегации. 

Депутатът от Лейбъристтака партия Чука Умума коментира неговото назначение еднозначно: „Назначаването на хардлайнер на мястото ня друг хадлайнер по темата „Беркзит“ означава, че няма никакъв шанс да постигнем поне „мек“ Брекзит“.

 

Новият министър на Брекзит Доминик Рааб 
––––––––

Оставката на Дейвис нанася значителен удар на стабилността на кабинета на Тереза Мей, след като почти веднага освен Дейвис си тръгнаха Стив Бейкър и Сюела Брейвърмен – двама ключови служители в министерството по въпросите на Brexit. Напускането на Дейвис, Бейкър и Брейвърмен може да предизвика верижна реакция и други висшестоящи фигури да напуснат.

Мей се надяваше да спечели привържениците на Brexit на своя страна чрез предложенията, които бях приети от кабинета ѝ в петък (6 юли), включително и Дейвид Дейвис – но от тогава консервативните депутати, които искат Brexit, призоваха за промяна на лидерството в партията и държавата.

В събота Тереза Мей успя да отбележи малка победа, след като получи подкрепата на министрите за „мек“ Brexit. Но днес Дейвид Дейвис подаде оставка тъкмо заради гласуваното решение, което се различава от първоначалната твърда позиция на кабинета. В писмото си Дейвис критикува подхода на Мей, който според него поставя Лондон в неудобна позиция за преговори.

Новината идва в навечерието на сериозно изпитание за Мей, тъй като тя се изправя пред Камарата на общините днес (9 юли), за да обясни предложенията си, последвано от среща с консервативните си депутати. Именно на тази среща се очаква британският премиер да предложи „бяла книга“ с правила, която де факто да остави Великобритания в общия пазар на ЕС що се отнася до търговията, но с изрично налагани британски мита, макар и без да има сериозни отклонения от европейските стандарти.

Стив Бейкър
–––––––––––

В същото време се засилват призивите в Консервативната партия за оставката на Тереза Мей. 

„Нуждаем се от министър-председател, който подкрепя Brexit. Премиерството на Tереза Мей приключи“, коментира депутатът от консервативната партията Андреа Дженкинс.

Според британския в. Telegraph торите обмислят да задействат вот за сваляне на Мей от поста. Процесът може да започне, ако 15%, или 48, от общо 316-те членове на консерваторите в парламента отправят искане към председателя на парламентарната група Греъм Брейди.

Оставката на Дейвис моментално предизвика реакция от страна на лидера на лейбъристите Джереми Корбин. Той обяви, че Мей е неспособна да ръководи процеса по изпълнение на Brexit. Според Корбин Мей единствено гледа да удържи властта, а не да гледа интереса на Великобритания.
 

Плъховете панически напускат кораба

Оставката на министъра на Обединеното кралство по въпросите за Брекзит Дейвис Дейвис не е проблем за Европейския съюз . заяви говорител на Еврокомисията Брюксел, подчертавайки, че ЕС има готовност да преговаря за сделка с Лондон „24 часа, седем дни в седмицата“, предава AFP.На въпрос дали напускането на Дейвис ще създаде проблеми в разговорите, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви пред репортери: „Не и за нас. Тук сме, за да работим“.

В същото време в Брюксел тихо ликуват от проблемите на братанския премиер и сравняват калинета й с „потъващ кораб, кайто плъховете напускат панически“.

Не е тайна, че Дейвид Дейвис не бе съгласен  с начина, по който Тереза Мей искаше да се водят преговорите и от началото на годината те бяха поети от съветника на британският премиер Оли Робинс, докато Дейвис има само четири часа срещи с чиновниците от Брюксел. А през последните три месеца той няма нито една среща с главния преговарящ на Брюксел Мишел Барние. 

Според най-новото допитване на социалогическата агенция ORB International Pollster, в момента само 29 процента от англичаните одобряват начина, по който Тереза Мей  ръководи процеса на напускане на ЕС.

Това е най-нисокото ниво на подкрепа от ноември 2016 г.