Swinging Thirties – една изложба, която си заслужава да бъде видяна

1
133
Добави коментар
svetla58
svetla58

След неочаквания успех на изложбената експозиция, посветена на джаз ерата „1920s Jazz Age: Fashion and Photographs”, Музеят по мода и текстил в Лондон този път избра да центрира светлините на галерията си към един от най-разлюляните и подвижни периоди в поп историята на нашето, малко отминало, съвремие. Зимната изложба ще освети лъскавината и блясъка на трийсетте години на миналия век – Swinging Thirties.
В продължение на десетилетие 30-те години сваляха излишъка от епохата на джаза и започнаха да използват утилитаризма на ВСВ. Новите силуети на 1930 играят с твърдите остриета на шика, които могат да бъдат видени в Art Deco и Moderne styles. Изложбата ще изследва дневния и вечерния стил на десетилетието, допълнени от снимки на звездите, които го създадоха.

Изложбата има за цел да накара гледащия да получи поглед върху девет от основните социални теми, определящи стила на 30-те, като например концепцията за крайградския живот, която бе вдъхновение за много модни шедьоври през годините назад.

Също така ще включва 50 различни стилове вечерни облекла от този период, като дългите вечерни рокли или кабаретните сатенени водопади, които започват от разголените рамене на дамите и се изливат до земята, следвайки неотменно своята притежателка по пода.

Ще можете да видите още флорални дневни рокли, плажни пижами и панталони за жени, едни от отличителните компоненти в стила на онези crazy thirty. Селекцията ще включва около 100 аутфита от онова време.

А пък корифеят на портретната фотография Cecil Beaton ще „сподели” някои от най-силните и въздействащи фотоси, които ще станат част от експозицията и ще бъдат именувани със закачливото “Thirty from the ’30s”.

Маестрото на лентата е снимал за Vogue, Harper’s Bazaar и Tatler, улавяйки най-ярките и изявени фигури от десетилетието в модата, филмите, изкуството и обществото. Сред фотографиите ще видите портретите на Salvador Dalí, Elsa Schiaparelli, Marlene Dietrich, Audrey Hepburn и Katharine Hepburn от частната къща за партита на фотографа.

С модата като обектив , „Night and Day: 1930s Fashion and Photographs” ще премине през този велик период на социална промяна, който беше 1930 на миналия век.
Можете да се насладите на тази невероятна селекция от мода и фотографии в Музея по мода и текстил в Лондон от 12 октомври 2018 до 20 януари 2019.

Редактор: Марина Делева

Етикети:
Audrey Hepburn, Cecil Beaton, ELSA SCHIAPARELLI, Harper’s Bazaar, Jazz Age, Katharine Hepburn, Marlene Dietrich, Salvador Dalí, Swinging Thirties, Tatler, VOGUE, изложба, Лондон, мода, Музея по мода и текстил, трийсетте години на миналия век, „Night and Day: 1930s Fashion and Photographs”