Финанси — сахранение и развитие

3
182
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Финанси — сахранение и развитие

През последните 20 години в България образованието и науката са поставени в изключително неблагоприятни условия, в т.ч. и на растяща финансова недостатъчност. Пряк резултат от това е незадо- волителното и влошаващо се състояние на човешкия капитал в тези сфери. Присъединяването на България към ЕС наложи редица изи- сквания пред образованието и науката, които трябва да бъдат изпъл- нени. В съответствие с тях стратегията и политиката на българската държава трябва да са насочени към съхранение и развитие на чо- вешкия капитал и да бъдат съобразени със стратегията и политиката, която провежда ЕС.

Новини от страната и чужбина

Fibank представи своята специална програма Smart Lady, насочена към жените в бизнеса Тръмп предрече голям фалит: До седем години няма да ги има… Какво е да бъдеш лице на новините

Необходимостта от изследвания в научната и образователната област произтича и от настъпилите промени през последните няколко години. Световната теория и практика недвусмислено показаха, че в условията на икономическа криза се налага засилване на ин- вестициите в отрасли като образованието и науката. За успешното решаване на възникналите кризисни моменти Европейският съюз си постави като основна цел изграждането на най-конкурентоспособната в света икономика, основана на знанието. В рамките на ЕС бяха приети редица решения, които засягат бъдещето на образователното и научното пространство в Съюза и които имат пряка връзка с разви- тието на човешкия капитал.

Процесът на съхраняване и развитие на човешкия капитал в об- разованието и науката в България в условията на евроинтеграция и изграждане на икономика на знанието е съпроводен от редица труд- ности. Те се подсилват и задълбочават от значителните социално- икономически проблеми в страната, чието отражение се чувства във всички сфери на обществото. Решенията, които страната ни трябва да вземе за развитието на съответните дейности, до голяма степен ще предопределят и мястото и ролята, което ще заеме България в ЕС. При съществуващия икономически климат изследванията, свързани с определянето на състоянието и предприемането на мерки за

съхраняването и развитието на човешкия капитал в сферите на об- разованието и науката, придобиват изключителна актуалност . Успо- редно с ускоряването на процеса на евроинтеграция е необходимо създаване на подходящи условия за запазване на човешкия капитал на страната. Успешното включване на образованието и науката в България в европейското и световното образователно и научноиз- следователско пространство е от съществено значение за бъдещето на България.

Изследването обхваща процесите на формиране, състояние и използване на човешкия капитал в образованието и науката в Бъл- гария. Независимо от някои положителни моменти при решаването на въпросите, свързани с неговото развитие, все още съществуват редица проблеми. Значителна част от тях са следствие от недостатъчно финансово осигуряване. Това е една от основните причини и предпоставка за влошаване на количествените и качествените ха- рактеристики на човешкия капитал в образованието и науката. Съ- ществуват проблеми и при неговото използване и реализация. Те са свързани с недооценка на мястото и ролята му при решаване на въз- никналите социално-икономически проблеми.

Обект на изследване е човешкият капитал в образованието и науката в България.

Предмет на изследване са същността, състоянието и развитието на човешкия капитал в образованието и науката в икономически план.

Цел на изследването е да се определят основните характеристики, особеностите и социалните функции на човешкия капитал в об- разованието и науката; да се оцени в икономически аспект неговото състояние; да се откроят по-важни насоки за бъдещото му развитие с оглед на неговата роля и място в икономиката на страната.

На постигането на целта са подчинени следните задачи:

1. Чрез извършване на исторически преглед на процеса на ево- люцията на теорията за човешкия капитал да се очертаят новите му измерения в икономиката на знанието.

2. Да се определят самостоятелното място и значение на понятието човешки капитал в образованието и науката в контекста на ка- тегориалния апарат на теорията за човешкия капитал.

3. Вследствие на недостатъчната степен на отразяването му в съвременната икономическа теория да се изведе спецификата и об-

ществената значимост на човешкия капитал в образованието и нау- ката.

4. Да се анализира и оцени състоянието на човешкия капитал в образованието и науката, в т.ч. чрез използване на показатели, стан- дарти и нормативи, прилагани в ЕС.

5. Да се определят важните проблеми в тази област, като се имат предвид мястото и ролята на образованието и науката за решаване на предизвикателствата, пред които е изправена страната в контекста на членството ни в ЕС

6. Да се очертаят основни насоки за съхраняване и развитие на човешкия капитал в тези сфери.

Актуалността на въпросите за човешкия капитал в образованието и науката, за неговото значение, състояние и необходимост от непрекъснато развитие, както и фактът, че в нашата страна все още няма комплексни изследвания в тази област, определиха избора на авторите да направят едно по-обхватно проучване в теоретически и практически план на проблемите на човешкия капитал в образовани- ето и науката в България и на бариерите пред неговото съхранение и развитие.

Изследването е многоаспектно. Насочено е както към изучаване на същността и особеностите на човешкия капитал в образованието и науката в теоретичен план, така и към практическо оценяване на неговото състояние (в количествен и качествен план) и възможности за развитие в България.

Разработката е структурирана в три части.

Първата глава е посветена на теоретичен анализ на същността и особеностите на човешкия капитал в образованието и науката.

Във втора глава се изследват и оценяват състоянието, развитието и проблемите на човешкия капитал в образованието.

Трета глава изучава състоянието и проблемите на човешкия капитал в науката.

В резултат на изследването са развити теоретични аспекти на човешкия капитал в образованието и науката; направена е оценка на неговото състояние и са определени проблемите пред развитието му. На тази основа са очертани по-важни насоки за бъдещото му съх- ранение и развитие, с оглед подобряване на потенциала и възмож- ностите за социално-икономическо развитие на страната и успешно интегриране в европейското пространство.