Блогът на Апостол Апостолов :: КОЙ УТЕПА ХАМЛЕТ?!

1
294
Добави коментар
tocco
tocco

                                          НАЙ- ИНТЕЛИГЕНТНАТА НАЦИЯ В СВЕТА

 

Наш преподавател по литература разказва следната история:

 

Имал изоставащ ученик, който всеки ден идвал в София от гара Зверино. За да го стимулира, му обещал, че ако отговори на три въпроса, ще получи тройка и ще мине в десети клас. В следващия учебен час го извикал и се провел следният диалог:

– Какво научава Хамлет в първа сцена от пиесата?
– Че баща му  е умрел.
– А как точно е умрел, Ице?
– Е па утепали са го.
– А кой го е утепал, Ице?
– Е па чича му.

Ученикът от Зверино, който си заслужил тройката (а от съучениците си – и прякора Чичовото), е образец на това до каква степен тестовете могат да дадат оценка за познанията на десетокласника – „умрел“, „утепали са го“, „чича му“, все езикови образци за литературно говорене.

 

Момчето може да не знае литературния български, но все ще отбележи правилното квадратче, свързано с битието на Хамлетовите баща и чичо.

 

Така, както вървят нещата в България, Ицето, т. е. Чичовото като нищо може да стане и Премиер. Тъй де, толкова много простаци се изредиха да управляват страната ни…

 

Повече от ясно е, че след като тестовете влязат в сила, никой няма да иска от ученика да знае повече. Пък и нито един учител няма да бъде мотивиран да го прави. Защо да го прави, след като портиерът на школото взема само 100 лева по-малко от учителя.

 

Има и по- лошо – завеждащият компютърния кабинет взема 70 лева повече от чистачката и точно толкова, колкото взема учителят по трудово обучение.

Интересно какво се очаква да прави преподавателят от компютърния кабинет за тези пари – вероятно да отключва и заключва кабинета, та да могат част от хлапетата да се кефят в интернет. Няма нормален компютърен специалист, който за подобна сума ще тръгне и да преподава. Няма друга институция, в която разликата между заплатата на чистачката и директора не надхвърля сто лева.

 

Обаче! Българите все така продължават да се хвалят. Хвалят се сами, защото няма кой друг да ги похвали. Твърдят, че след евреите те са най- интелигентните хора на света. Освен интелигентни били и много храбри. Затова май са създали тази песен- “Велик е нашият войник“. Велик, велик, колко да е велик, като не можа да спечели и една война?!…

 

Чудя се дали някой ден българите “ще си кажат кривиците“, както ги съветва Левски. Ще  заявят ли най- сетне открито, че са простаците и страхливците на Евопа?!…

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.