МОН влиза в битка с изтичането на мозъци :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
183
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Страната ни влиза в битка с изтичането на мозъци. За целта МОН се насочва към програми, с които да се стимулира финансово научната дейност. Една от целите е младите учени да се завърнат в страната ни. Затова ведомството решава да стимулира докторанти да работят на територията на страната.

Това обясни пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев след заседанието на Министерския съвет, предаде Novini.bg.

„Приехме одобряването на научни програми и одобряването на допълнителни трансфери по бюджетите на БАН и държавните висши училища за увеличаване на стипендиите на докторантите“, посочи министърът.

По думите му това ще е силен сигнал за младите, че имат развитие в България.

„Тези програми ще бъдат допълвани, те ще бъдат разширявани. Ще бъдат приети и допълнителни програми в други области“, заяви още Вълчев.

Висшите училища също с голям етнусиазъм приемат стъпката към насърчаването на научни изследвания, обясни министърът. Програмите са на обща стойност 61 милиона лева. Същевременно налице е и ръст при броя на докторантите.

„Повечето дейности ще са със срок на изпълнение 3 години“, каза още министърът.

Вълчев допълни, че с 2 милиона лева ще бъдат увеличени стипендиите на докторанти за следващата година.

„По програмата за млади учени за първи път регламентираме структурата постдокторанти“, заяви министърът.

Мотивирането на български млади учени по програмите ще е 500 лева, ако имат трудова дейност, както и 900 лева допълнително месечно, ако нямат трудова дейност. Постдокторантите пък ще получават от 1 500 до 3 000 лева на месец. Общата стипендия е 500 лв. Чрез постановлението ще могат да бъдат получени допълнителни средства както 50 лв. за месец, така и 350 лв. за месец.

„Това, което предстои оттук-нататък е научните организации да се обединят и да изготвят проектите. Една голяма част от тези програми са насочени към младите хора“, коментира още Вълчев.

„За първи път от 30 години насам България има политика за спиране на изтичането на мозъци от страната“, обясни на свой ред акад. Юлиан Ревалски.