Пазете се! Плъзна нова телефонна измама – звънне ли ви този номер горите с по 8 лв. на минута!

1
141
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

Нова „ало“ измама води до набъбване на сметките ни за телефон.

Това става, ако върнем обаждане на непознат номер, обикновено от екзотична страна. Напоследък обаче много от обажданията са с кода на Словения +386. За схемата разказва Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по NOVA.

Измамените вече са стотици. Засегнати разказаха, че са имали по пет-шест обаждания от чужбина за час, един от тях – 70 за една вечер. Ако отговорите веднъж, следват нови обаждания – включително от страни като Конго, Сиера Леоне.

При предишната масова атака – през януари, за минута сметката на ужилените набъбваше с между 7 и 8 лева.

През последните дни сигналите от измамени към телекомите също зачестяват. За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията от докладваните от абонатите номера. Анализите на един от телекомите показват, че последната атака е само привидно от Словения. Зад телефонния код всъщност е „маскиран” оператор в Косово, където обажданията са малко по-скъпи от тези в ЕС. Номерата, на които се звъни, се избирали на случаен принцип чрез софтуер.

Според експерта по киберсигурност Борислав Сестримски, изборът на жертви не е толкова случаен, а е резултат на редица проучвания. До номерата измамниците често се добирали чрез кражба на данни или закупуване на масиви с номера от интернет.

Все още ужилените не знаят как това ще се отрази на месечните им сметки. До дела в съда се стига рядко, тъй като натрупаните сметки не са космически, а до измамниците разследващите стигат трудно.