КОНСЕНСУС МЕЖДУ БАН И НИМХ НЯМА!ПРОТЕСТИТЕ НА МЕТЕОРОЛОЗИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ MEDIAMIX МЕДИЯМИКС-НОВИНИТЕ НА ЕДНО МЯСТО

1
285
Добави коментар

снимка:24novini.bg Вчера изтече срокът, който премиерът Бойко Борисов даде на Националния институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките за намиране на решение за бъдещето на Института. Синоптиците са недоволни от липсата на финансиране и настояват да се отделят от БАН и да преминат под ръководството на Министерството на образованието. Вчера те отново призоваха правителството да ги извади от Академията.

Според директора на НИМХ – проф. Христомир Брънзов, предложението на БАН към НИМХ е незадоволително и до консенсус надали ще се стигне.

„Освен липсата на финансиране трябва да се отбележи, че в стратегията за развитие на БАН е записано, че ще се развиват фундаменталните изследвания, но ние сме приложни такива. Освен това ръководството на БАН не иска да приеме нашите искания и въобще да ги разгледа“, подчерта Брънзов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от НИМХ за предложили на БАН при евентуално отцепване служителите, които искат да останат под „шапката“ на БАН, могат да го направят.

„Имаше допитване в НИМХ – 94% са за отцепване от БАН, а 6% се колебаят. Ако те останат в БАН, няма да има сътресение за ИНститута. Настроенията на хората са такива, че протестите ще продължат. Ще стигнем най-вероятно до болезнен развод. Рискът България да остане без прогноза за времето става двоен в момента“ допълни още директорът на НИМХ.Източник:https://www.bgonair.bg/