Печелене на бързи пари от интернет – 5 опасности

6
425
Добави коментар
psihika
psihika

Постоянно вървят реклами с предложения за спечелването на едни много лесни и много бързи пари онлайн.

Много хора се подвеждат, че са намерили начин за стартиране на собствен бизнес.

Предложенията за лесно забогатяване ме подсещат за следния виц:

Провежда се семинар на тема: “Как да се спечелят бързо много пари”. Излиза лекторът, оглежда събралите се хора и ги пита: “Всички ли си купихте моята книга за това как се забогатява бързо?” Масов отговор: “Да”. Лекторът пак ги огледал и обявил: “Ето така се забогатява бързо. Край на семинара”.

Донякъде е виц, а донякъде, като се замисля, май не е точно виц. Защото подобни предложения за печелене на бързи и много пари обикновено правят богати само онези, които ги предлагат, а не онези, които участват. Все едно дали ще става въпрос за кликане по реклами в интернет или за нещо друго, звучащо по-завъртяно.

 

Ето по-често срещаните случаи на подобни измами за печелене на бързи пари, с цел човек да се предпази от такива предложения:

1. Кликането по реклами в интернет.

Прави впечатление, че кликането по реклами бива представяно като честно занимание. То от една страна не води до забогатяване на онези, които са “наети” да кликат по реклами. А от друга страна, всеки собственик на фирма, който иска да си направи реклама в интернет и за целта ползва чужд сайт, е заинтересован от това как може да бъде ограбен.

Затова нека да обясня за какво точно става въпрос. 

Някои сайтове предлагат услугата за поставяне на реклама на страниците им, като рекламодателят заплаща само при клик върху рекламата му. Намират рекламодатели и после намират и хора, които срещу жълти стотинки заплащане кликат на рекламата.

Собственикът на сайта е на печалба, буквално обирайки рекламодателя, който реално не получава това, за което плаща. Разновидност е директното манипулиране на брояча за посещенията и кликовете от собственика на сайта. 

2. Отваряне на онлайн магазин.

Звучи лесно, защото има готови предложения за онлайн магазин, които се стартират само с един клик, разбира се – срещу заплащане на някаква сума пари. С това лесното приключва. Повечето такива онлайн магазини никога не успяват да продадат нищо на никого.

Причината е, че никой не научава за тяхното съществуване, понеже да се придобие хубава позиция на онлайн магазина в google или друга популярна търсачка и/или да се направи действаща реклама, която да привлече реални клиенти, вече е въпрос на сериозни умения и познания. 

3. Търговии от типа “плати ми да те науча как да бъдеш търговец”.

Те са директно по вица по-горе. Разновидност е финансовата пирамида, всякакви афилиейт маркетинг и програми и прочие. Трябва да се избягват всякакви предложения за това как да се дадат едни малко пари срещу обещание, че ще се получат едни много пари.

4. Всякакви предложения за бързи пари, докато се спи в леглото.

Измамни са обещанията, че ще се спечели само срещу влагането на някаква сума пари в нещо, действащо онлайн и уж печелившо. Принципът на действие на този вид заблуда е на класическата пирамида.

5. Всякакви предложения за печелене на пари от неща, за които човекът няма нужните знания и умения.

Примерно печелене на пари от воденето на личен сайт/блог. Само с писане на материали не става. Нужни са и знания за SEO  и други такива работи.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)