Пеещият фонтан на Варна вече не работи :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
163
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Сега съоръжението е атракция само за гларусите

Варна остана без една от най-атрактивните си забележителности. Цяло лято вместо да събира хиляди туристи и минувачи, най-високият у нас пеещ фонтан не работи в пълния си капацитет.

Фонтанът на централния площад пред съда и театъра беше открит преди три години. Над  2 хиляди цветови комбинации в синхрон с музика го превръщаха в танцуваща феерия от вода, звук и светлина.

Това лято фонтанът загуби половината си блясък – когато работеше не изстрелваше струя на 40 метра височина, а и рядко пееше. Последните няколко дни изобщо не работи.

От общината обясняват, че съоръжението е сложно – над 50 помпи, 300 дюзи, 400 прожектора, 30 км кабели.

„Голяма част от тези неща са под вода, така че поради тази причина имаме специална фирма за поддръжка, да, възникват периодично проблеми, но в крайна сметка се решават”, обясни за bTV Христо Иванов, зам.-кмет на Варна.

В писмено становище от фирмата, която се грижи за поддръжката, обясниха, че тепърва предстои изпразване на коритото, поредица от тестове и едва след това, предприемане на действия по отстраняване на евентуални неизправности.

Сега шадраванът е атракция само за гларусите, които го ползват като езерце, а  скоро ще бъде зазимен.