Частен пенсионен фонд- проверка и доходност

5
392
Добави коментар
psihika
psihika

Напоследък е модерно да се обсъждат частните пенсионни фондове, кои са те, каква доходност в пари носят, може ли да се сменят. Става ясно, че много хора не са наясно не само какви са правата им, но и каква е всъщност пенсионната система в България.

Затова нека да започнем с необходимото за разумния избор още от самото начало.

Пенсионната система в България е съставена от 3 стълба:

1-ви стълб – Държавната система на пенсионно осигуряване.

2-ри стълб – ДЗПО, което функционира чрез универсални и професионални фондове, а също и чрез допълнително доброволно пенсионно осигуряване.

3-ти стълб – ДДПО или допълнително доброволно пенсионно осигуряване, което е, както си показва именуването, допълнително и независимо.

Често срещана грешка е в съзнанието на хората, поради липса на запознатост, да се получи своеобразно сливане в едно на иначе 3-те отделни стълба. След което да има въпроси от типа: “Държавата ме кара да се осигурявам за пенсия уж доброволно, а то е задължително, как стана това?!” Всъщност, задължителни са първите два стълба, а третият е по желание и според личните финансови възможности.

Как се оказваме обзаведени с осигуряване в стълб 1 и стълб 2:

Това се случва, когато човек се сдобива с най-първата си работа.  Тогава е периодът на младостта и често не се мисли за пенсия.

Ето защо статистиката показва, че над 80% от българите са получили служебно назначаване от НАП на пенсионен фонд. Съответно дори не знаят кой е той, нито каква е стойността на 1 дял, нито колко пари има в личната им партида. За информираност и някакъв контрол и дума не може да става, когато положението е такова.

Останалите около 20 % от българите са направили сами своя избор на пенсионен фонд.

Но не всичко е загубено. Възможна е проверка кой е пенсионният фонд. И колко пари има внесени в него до момента.

Това най-лесно се случва с персонален идентификационен код от НАП, по-известно съкратено като ПИК от НАП. Сдобиването с него е безплатно. Абсолютно същата работа върши и личният електронен подпис (трябва да е активирана опцията за визия като физическо лице), но това изисква влагането на неголяма сума пари.

Стъпките за проверка на пенсионен фонд в НАП са следните. В сайта на НАП се отива в меню  “Електронни услуги на НАП” и от там се избира дали ще е с ПИК или с електронен подпис. След това се отваря меню “Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка”. И от него се избира “Справка за данни по ДЗПО”. Задава се желаният период от години, който да обхваща справката. Натиска се бутон “Направи справка”.

На тази справка от НАП се вижда не само кой е настоящият УПФ, а също и кои работодатели за дадения период какви по размер вноски в него са правили.

Полезно, нали? А сега нека да стане още по-полезно.

Как да се разбере дали настоящият фонд за допълнително пенсионно осигуряване го бива или не.

Това става чрез следене на стойностите на 1 дял на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване на сайта на Комисията за финансов надзор. За удобство, веднага предоставям линк: http://www4.fsc.bg/units.asp

Сега вече би трябвало да започне да се нарежда информацията има или не необходимост от това да се проучват възможностите за смяна на УПФ.

Смяна на настоящия фонд за допълнително пенсионно осигуряване

Дискусията по този въпрос на ниво не само медии, но и на ниво институции, се води отдавна. Някои частни пенсионни фондове станаха обект на скандали и това намали доверието в тях. Отделно и самата смяната на пенсионен фонд е съпътствана от честа промяна в българското законодателство.

До колкото ми е известно водят се и съдебни дела.

А и със сигурност ще се случват по разни причини и за в бъдеще промени в КСО, също и в Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите” и за обмена на информация, които са сред законовите актове, регулиращи този процес. Затова е необходимо преди да се предприема каквото и да било, да се проучи внимателно какво е настоящото законово положение.

Автор: Людмила Боянова (икономист и психолог)