Кои са най-подходящите храни за здрав стомах? | Анелия Стоилова

3
352
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Списъкът е много по-дълъг, отколкото е в тази статия. Ще се радвам да ми изпращате и вашите предложения. Някои от храните не са подходящи при вече съществуващи здравословни проблеми, затова се придържайте към режима, който е най-подходящ за вас.

1. Българско кисело мляко – въпреки споровете за и против млечните продукти. Млечните продукти като цяло помагат на добрата работа на храносмилателната система. Колкото повече е съдържанието на млечна киселина, толкова продуктът е по-подходящ за доброто храносмилане. Според специалистите, не отричащи млечните продукти, е добре да се консумира по една кофичка кисело мляко на ден, като не е необходимо да е наведнъж. Добрият ефект ще усетите, ако го консумирате редовно.

2. Сушени зеленчуци – богати са на фибри и подпомагат храносмилането. При ленив стомах бобът и лещата са много по-добър вариант от зеления фасул и граха. За да не ви се надува коремът, можете да ги приемате в пюриран вид, а добавената чубрица ще помогна нишестето да се смели по-лесно. Въпреки, че са полезни за доброто храносмилане, консумиране на голямо количество не препоръчително, за да не се надува стомаха. Половин чиния на хранене или по няколко лъжици през два-три дни, само ще ви помогнат.

3. Растителни масла – преди всичко зехтин. Може да се ползва както за салати, така и за готвене. Маслата от различни ядки също са полезни не само, защото са богати на витамини и омега-3 мастни киселини, а и защото улесняват храносмилането. Можете да добавите към закуската си всякакви ядки и/или семена, които се използват за направата на масла.

4. Червени плодове – богати на фибри и антиоксиданти. Освен за храносмилането са полезни и за цялостното състояние на организма. Малини, ягоди, боровинки и т.н., като разбира се не бива да се пренебрегват и всички останали плодове. Консумацията задължително да е ежедневна.

5. Зелени зеленчуци – както всички зеленчуци с богати на фибри, но зелените благоприятстват доброто храносмилане. Броколи, зеле, спанак и др. : на фурна, на скара, на салата, както е подходящо и както ви харесва. А ако зеленчуците са част от всяко хранене – още по-добре.

6. Подправки – използват се не само да подобрят вкуса на ястието, но и да помогнат при самото смилане на храната. Най-популярните от тях са: розмарин, чубрица, джинджифил, индийско орехче. Други, които са полезни за стомаа са: мента, анасон, копър, кимион. Условието е да не прекалявате с количеството, за да не постигнете обратен ефект.

7. Хляб и тестени изделия – отново богати на фибри. Хлябът поглъща водата и се надува, а така се активира перисталтиката на червата и смилането се активира. Пълнозърнестите са за предпочитане пред рафинираните, защото съдържат 4 пъти повече фибри. Консумацията им е добре да е всекидневна.

8. Вода – лошата хидратация на организма влияе и на храносмилателната система. Между храненията, защото пиенето на повече течности по време на хранене забавя храносмилането (разреждат ензимите, които разграждат храната).