40 000 души избягали от Идлиб за две седмици :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
157
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Почти 40 000 души са избягали от размирната сирийска провинция Идлиб само за последните 2 седмици, предадоха световните информационни агенции.

Очаква се броят на бежанците да достигне 900 000 души.

ПаносМомцис, регионалният хуманитарен координатор на ООН, разказа, че около 200 защитени места, сред които болници и училища, са били разпределени между Русия и Турция.

Болницата е болница навсякъде и трябва да бъде опазвана, подчерта той.

Но също така сподели, че няколко здравни заведения вече са били сринати при ударите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди по-рано , че мащабно настъпление срещу северната сирийска провинция Идлиб ще доведе до безпрецедентна хуманитарна катастрофа, невиждана дори в кръвопролитния сирийски конфликт.

Гутериш призова трите държави Русия, Иран и Турция, които се споразумяха Идлиб да бъде зона за деескалация на конфликта, да не щадят усилия за защитата на мирното население.

Той подчерта, че заявката за борба с тероризма не освобождава страните от базисните им ангажименти, поети в рамките на международното право.

Генералният секретар на ООН посочи, че сирийският конфликт може да имасамо политическо решение. Той призова също да се положат усилия за напредък в Женевския процес за намиране на мирен изход от конфликта.