Порожанов: У нас има огнища на чума по свинете :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
180
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В пограничните зони на България, където имаме сухоземна граница с Румъния, също са установени огнища на африканската чума по свинете. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов след заседание на Централния епизоотичен съвет.

Причината е разпространението на заразата в северната ни съседка – там 12 от двадесет и няколко области са засегнати, те са под възбрана на ЕС.

Мерките, които предприема българското правителство и компетентните органи са следните:

Беше създадена 20-километрова санитарна зона около индустриалните свинеферми, за да не се допусне заразяването с африканска чума.

Апелира се към всички стопани на свине, чиито стопанства се намират в тази зона, доброволно да изколят своите животни, за да бъдат компенсирани от държавата. Ветеринарните служби ще евтаназират свинете на тези, които откажат и те няма да получат компенсация.

Готови са и коридорите в тези 20-километрови санитарни зони за транспортиране на животните, които са за промишлени нужди. От 61 ферми, проверени в България, които се занимават с този тип животновъдство, в 6 от тях са установени нарушения на санитарните норми.

 „Коридори от гледна точка на превоз до кланица или движение на животни към фермата ще бъдат направени. Това го позволява директивата. Имаме какво да пипнем и в самата наредба, която да синхронизираме с директивата. Така, че проблем би се появил, когато вече имаме зараза в повече области, които вече се създава епидемиологична обстановка. Но към момента, както е ситуацията – не смятаме, че имаме проблеми“, заяви Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите.

 „Хората наистина трябва да си заколят прасетата и да ги усвоят, защото то ще излезе и решение на МС. Но ако погледнем законодателство – тези които не го направят, законодателството е изключително строго в тази посока. Ще се наложат и актове и тези животни ще бъдат евтаназирани и няма да бъдат компенсирани“, каза Дамян Илиев, председател на БАБХ.

По отношение на скандала с оградата на границата ни с Румъния земеделският министър Порожанов заяви, че директорът на Агенцията по горите Григор Гогов до края на деня или най-късно в понеделник ще подаде оставка. Целият случай е даден на компетентните органи. Знаете, има съмнение, че лица от неговото семейство са участвали в обществена поръчка за доставката на коловете, върху които е монтирана оградата ни с Румъния. На този етап всичко е в ръцете на компетентните органи.