Порожанов: У нас има огнища на чума по свинете :: Скандал - всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,...

Порожанов: У нас има огнища на чума по свинете :: Скандал - всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,...

В пограничните зони на България, където имаме сухоземна граница с Румъния, също са установени огнища на африканската чума по свинете. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов след заседание на Централния епизоотичен съвет.

Причината е разпространението на заразата в северната ни съседка – там 12 от двадесет и няколко области са засегнати, те са под възбрана на ЕС.

Мерките, които предприема българското правителство и компетентните органи са следните:

Беше създадена 20-километрова санитарна зона около индустриалните свинеферми, за да не се допусне заразяването с африканска чума.

Апелира се към всички стопани на свине, чиито стопанства се намират в тази зона, доброволно да изколят своите животни, за да бъдат компенсирани от държавата. Ветеринарните служби ще евтаназират свинете на тези, които откажат и те няма да получат компенсация.

Готови са и коридорите в тези 20-километрови санитарни зони за транспортиране на животните, които са...
Прочети цялата публикация

Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност