За кратките тренировки с висока интензивност – HIIT

1
106
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

В тренировки с висока интензивност (HIIT) се включват кратки серии от интензивни упражнения, редувани с периоди на възстановяване с ниска интензивност. Факт е, че тези тренировки са може би най-ефективната откъм време физическа активност. Обикновено една HIIT тренировка продължава от 10 до 30 минути. И въпреки че е толкова кратка, тя може да доведе до ползи за здравето, подобни на тези от упражнения с два пъти по-продължителна умерена интензивност.

Периодите от време, през които се упражнявате и след това възстановявате, варират в зависимост от избраните от вас упражнения и това колко интензивно ги извършвате. Но независимо от начина, по който се прилагат, интервалите с висок интензитет трябва да включват кратки периоди на енергично упражнение, които ускоряват сърдечния ритъм.

Такива тренировки можете да извършвате в домашни условия, на открито или във фитнес залата. Един много добър вариант е подобна тренировка да бъде разработена специално за вас от фитнес инструктор, тъй като тя ще бъде съобразена точно с вашите нужди и възможности. Популярен начини за HIIT тренировка в залата например е използване на кардио машини или спринт, като бягаща пътека (treadmill sprints), машина за изкачване на стълби (stairmaster) и колоездене (cycle sprints). Възможно е също да се включат упражнения като вдигане на тежести, скачане с въже и др.