Блогът на Апостол Апостолов :: РУСИЯ В СИРИЯ- ПРОВАЛ СЛЕД ПРОВАЛ

2
284
Добави коментар
tocco
tocco

                                                                И СТРАШНО, И СМЕШНО

 

Операцията на Русия в Сирия започна през септември 2015 година. От началото досега загубите на руската военна авиация, само по официални данни, наброяват десетки изтребители и хеликоптери, без да се броят жертвите – военни и цивилни.

В редица руски медии се появиха разследвания и публикации и за други загуби, които макар и да не са потвърдени официално от Кремъл, изглеждат достатъчно убедително. Ако се обобщят данните от тях, в Сирия са загубени изтребители Су-24, Су-33, Су-30СМ, хеликоптери Ми-24, Ми-35, Ми-8 и др.

Последната подобна новина е от 17 септември, тогава ИЛ-20 бе свален от израелските ВВС в Средиземно море, загинаха 15 руски военни.

На 7 май, по време на редовен полет над източните части на Сирия, се разби многоцелевият хеликоптер Ka-52. И двамата пилоти на борда бяха убити. В Министерството на отбраната предварителната причина за катастрофата се нарича техническа неизправност. В същото време вестник „Комерсант“, цитирайки източници във военната администрация, пише, че хеликоптерът е свален от бойци на ИД.

На 3 май, след излитане от руска авиобаза в Сирия, се разби многоцелеви изтребител Су-30СМ, двамата летци загинаха. По предварителна информация причина за катастрофата е… птица в двигателя. Защо обаче пилотите не са се катапултирали?

На 6 март 2018 г. военнотранспортен самолен Ан-24 се разби при насочване за кацане на базата Хмеймим, загинаха 39 души.

На 3 февруари 2018 г. с ракета от земята е свален щурмовик Су-25, пилотът загина.

На 31 декември 2017 г. при прелитане на летището в Хама се разби вертолет Ми-24, двамата пилоти загинаха, бордният техник оцеля.

През октомври 2017 г. Ми-28Н е извършил принудително кацане поради техническа неизправност, екипажът за щастие не е пострадал.

На 10 октомври 2017 г. изтребител Су-24 излезе извън пределите на пистата в Хмеймим и бе обзет от пламъци, пилотите загинаха.

На 12 април 2016 г. в Сирия се разби вертолет Ми-28Н „Нощен ловец“, загинаха и двамата пилоти.

През ноември 2016 г. изтребител МиГ-29 претърпя авария край крайцера „Адмирал Кузнецов“ в Средиземно море, пилотът катапултира и оцеля.

На 24 ноември 2015 г. фронтовият бомбардировач Су-24М бе свален от турски изтребител F-16C на турско-сирийската граница, пилотът загина, щурманът оцеля.

През август 2016 г. хеликоптер Ми-8 е свален с огън от земята, загинаха петима души.

И това е само официалната статистика, за всичко останало знаят само в Кремъл…

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.