Зимни Гуми или Всесезонни Гуми – Как да изберем? (Сравнение)

2
310
Добави коментар
Yavor13
Yavor13

Безспорно един от често срещаните въпроси в нашата сфера е „зимни или всесезонни гуми да купя“. Решихме да хвърлим светлина по темата, като това ще ви помогне да направите сами информиран избор.

Както при повечето продукти на пазара и тук изборът е доста индивидуален и ще е нужно да пречупите фактите през своята призма, за да са ви максимално полезни. Има странични фактори, които е добре да имате предвид освен спецификите на гумите. Например колко често карате своя автомобил през студените месеци? Ако стои на топло в гаража от октомври до април, значи липсата на зимни гуми не би представлявала сериозен проблем.

По наше мнение най-удобният и разбираем вариант, би бил да онагледим важните характеристики на двата типа, техните плюсове и минуси, а изводите да оставим на вас самите.

Зимните гуми са безспорно по-добърият избор при силен снеговалеж и каране по заснежена пътна настилка. От друга страна при по-мека зима, с което визираме просто ниските градуси на пътната настилка и влажно време всесезонните биха били достатъчно устойчив и сигурен избор. Те се изготвят с модерни технологии, които им позволяват да бъдат много ефикасни при широките температурни амплитуди характерни за нашите географски ширини. Някои модели всесезонни също така биха се износили по-бързо спрямо летните гуми през топлите сезони, карайки върху нагорещен асфалт, което не би трябвало да ви изненадва. Истината е, че преминават множество тестове преди да бъдат пуснати в употреба и детайлна информация може да бъде открита за всеки конкретен модел. 

Рисунките на грайфера на двата типа гуми се различват. Всесезонните се отличават със смесен дизайн включващ дълбоки канали типични за летните модели, но другата им половина е с грайфер на зимна. Разнообразните ламели и шарки на зимните гуми им осигуряват максимална стабилност при по-резки маневри. На практика зимните рядко срещат достатъчно сурови условия, които да предизвикат пълния им потенциал. 

Все пак крайното решение е във ваши ръце и ще е нужно да определите добре нуждите и очакванията си, за да направите оптималния избор.